Scroll Top

Часопис Рачунари: родне улоге у загрљају са технологијом

najava A3 format
}}

Часопис Рачунари: родне улоге у загрљају са
технологијом

“Можемо да направимо компјутерску револуцију само уз личне рачунаре”
Дејан Ристановић, уредник часописа Рачунари, 1984

 

Мастер клас: између 6-14. августа (у договору са групом), Академија уметности Нови Сад, више локација.

Технологије, а и тела, су увек културно, политички и економски лоцирани. Специфичан пример су осамдесете године када је компјутер по први пут ушао у домаћинства широм света. Мастер клас Часопис Рачунари: родне улоге у загрљају са технологијом ће истражити медиј култног часописа Рачунари и његову функцију у грађењу слике корисник/ца компјутера.

Током мастер класа ћемо се дотаћи историје рачунарства у СФРЈ, рачунара Галаксија и настанка часописа Рачунари. Истражићемо релевантну литературу и филмове око концепта интерсекционалности на теми односа родних идентитета и технологије, политике перформанса и концепта Pleasure activism.

Током неколико дана ћемо се фокусирати на тачке сусрета родних идентитета, корисничког искуства и односа моћи унутар патријархалног постсоцијалистичког контекста. Мастер клас ће истраживати саме бројеве часописа Рачунари не само кроз теорију већ и field trip посете локацијама које могу отворити нове просторе читања и инспирације. Кроз активну реинтерпретацију значења родних улога у виду сценирања приказа са омота, креираћемо нове сцене као одговоре на изнете проблемске тачке, колажирањем нових модела мултимодалног фанзина/публикације/видео спота.

У директном загрљају са технологијом покушаћемо да истражимо питања попут: Како могу женственост, као и мужевност у загрљају са технологијом ван патријархалног и капиталистичког кључа да добију нове естетске, концептуалне и родне оквире кроз рекреирање савремених корица кроз различите медије и користећи изразе сет дизајна, шминке, костима, филтера, видеа? Какве одговоре можемо понудити из данашњих перспектива о изражавању жеље, сексипила, извођењу рода, (не)детерминисаности и небинарности?

Овај мастер клас је намењен свима онима који су заинтересовани да истраже какве нове постојеће врсте сензуалности и флуидности можемо заједно да именујемо, легитимишемо а непостојеће замислимо и креирамо.

Мастер клас Часопис Рачунари: родне улоге у загрљају са технологијом, водиће Дарија Медић у оквиру менторског циклуса Картографија идентитет који је део пројекта У огледалу другости. У оквиру Академије уметности, а испред Катедре за нове ликовне медије пројекат води Сунчица Пасуљевић Кандић.

Дарија Медић је уметница, радница и едукаторка у култури, академији и цивилном друштву, која истражује подручје лавирината савременог стварања смисла саживота са технологијом и (де)кодиране рационалности. Истражује у контексту поетика медија, дистрибуиране когниције, материјалности интеракције и политика дизајна интерфејса унутар алгоритамске културе кроз стварање колективних партиципативних процеса за сензибилисање спрега дигиталне медијације.

Пројекат “У огледалу другости” креира просторе транспозицијског дискурса хибридног и флуидног карактера савременог поимања идентитета у ери пост медијске уметности. Пројекат отвара просторе другости са идејом разбијања устаљених идентитетских норми кроз експерименталне излагачке форме.

Пројекат је финансиран од стране Министарства за културу и информисање Републике Србије.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.