Scroll Top

Медаљa културе Аготи Виткаи Кучера и Даниели Королији Црквењаков

Medalja kulture
}}

Медаље културе Аготи Виткаи Кучера и Даниели Королији Црквењаков
Културни центар Војводине “Милош Црњански”

Управни одбор Културног центра Војводине „Милош Црњански“ је на седници одржаној 5. децембра 2019. године верификовао предлоге одлука о овогодишњим лауреатима по предлогу Комисија за разматрање пристиглих предлога, a лауреатима су награде уручене у четвртак, 12. децембра у Холу Покрајинске владе на свечаности коју је организовао Културни центар Војводине „Милош Црњански“.

Медаљa културе припале су нашим професоркама са Департмана драмских уметности и Департмана ликовних уметности. Проф. др Агота Виткаи Кучера лауреат је Медаље културе за мултикултуралност и интеркултуралност, а проф. др Даниела Королија Црквењаков лауреат Медаље културе за очување културног наслеђа.

Медаља културе за мултикултуралност и интеркултуралност Аготи Виткаи Кучера
Доктор наука и доктор уметности, Агота Виткаи Кучера, редовна професорка Академије уметности Универзитета у Новом Саду, титулу доктора наука стиче 2013. године на Интердисциплинарним и мултидисциплинарним студијама и истраживањима у оквиру Универзитета у Новом Саду, а титулу доктора драмских и аудиовизуелних уметности стиче 2018. на Академији уметности Универзитета у Новом Саду. Бави се педагошким, научноистраживачким и уметничким радом, а у свим областима њен рад је у знаку афирмације и подстицања мултикултуралности и интеркултуралне комуникације. Агота Виткаи Кучера се дуго година у назад бави и концертним певањем у земљи и иностранству. Њен богат репертоар увек је у знаку мултикултуралног приступа и обухвата музику различитих жанрова.

Медаља културе за очување културног наслеђа Даниели Королији Црквењаков
Др Даниела Королија Црквењаков, конзерватор – рестауратор, лауреат Медаље културе за очување културног наслеђа, у свом раду успешно сједињује све аспекте очувања културног наслеђа – истраживања уз примену природних наука, валоризацију, конзервацију, популаризацију и презентацију. За овакву мултидисциплинарсност на делу заслужни су њено образовање и велика енергија и ентузијазам, видљиви у свакој од ових области рада. У формалном образовању је спојила инжењерску диплому, потом диплому конзерватора – рестауратора, и на крају докторат из области мултидисциплинарних наука у програму „Историја и филозофија природних наука и технологије”. Поред тога непрекидно се усавршавала и кроз неформално образовање, истовремено делећи несебично стечено знање другима. Обраћа се и стручњацима и широкој публици – између осталог кроз ауторство четири конзерваторске публикације, бројне стручне текстове, организовање стручних и научних скупова и радионица, предавања Конзерваторски разговори. Велики искорак у правцу ширења знања о чувању културног наслеђа на млађе генерације конзерватора учинила је покретањем и вођењем мастер студија Конзервације и рестаурације на Академији уметности у Новом Саду. Искрени је и неуморни борац за боље место и унапређење конзерваторско – рестаураторске струке.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.