Scroll Top

FENICE: Mлади из пет земаља су упознали комплексан свет предузетништва и креативног управљања бизнисом у току интензивног програма обуке

}}

FENICE: Mлади из пет земаља су упознали комплексан свет предузетништва и креативног управљања бизнисом у току интензивног програма обуке

FENICE: Mлади из пет земаља су упознали комплексан свет предузетништва и креативног управљања бизнисом у току интензивног програма обуке

Интензивни програм обуке „Менаџмент и предузетништво у културним и креативним индустријама“ одржан је од 24. до 28. априла 2023. године на Универзитету за менаџмент у Варни (Бугарска). У догађају је учествовало 15 студената и седам предавача из пет земаља: Бугарске, Грчке, Португалије, Србије и Румуније.

Фокус ове интердисциплинарне обуке био је усмерен на специфичности културних и креативних индустрија, а полазници су стекли нека од знања и вештина потребних за покретање сопственог бизниса и ефикасно управљање креативним подухватом.

Током тематских презентација полазници су упознали основне концепте о уметности и креативности, иновацијама, стварању бизниса и финансирању, као и специфичности стварањ партнерстава, управљањa тимовима и променама. Практичне активности обухватале су вежбе усмерене ка покретању креативности и мотивације, дискусије о студијама случаја и решавања проблема из стварне пословне праксе. Посете локалним културним институцијама су подстакле учеснике да осмисле сопствене пословне концепте.

Ова обука је у пракси потврдила ефикасност резултата развијених у контексту пројекта „FENICE: Јачање предузетништва и иновација у културним и креативним индустријама кроз интердисциплинарну обуку“, који је подржан од стране Еразмус+ програма. У оквиру пројекта разрађена су четири курса од по 30 и 15 часова који се заснивају на наставним плановима и материјалима за курсеве које су развили партнери у пројекту. Ти садржаји се могу интегрисати у наставне планове и програме академских и струковних студија економије и пословања, као у студије уметности и хуманистичких наука, прилагођавајуц́и се потребама студената, али и практичара. Наставни планови и програми и материјали за обуку објављени су на електронској платформи отвореног приступа, што омогуц́ава свим заинтересованим странама – посебно високошколским и стручним институцијама – да их примењују у својој пракси.

FENICE такође нуди модел за сарадњу између високошколских институција и предузећа како би се промовисао развој пословања у културним и креативним индустријама кроз инкубацију, старт-уп фирме и предузетништво. Модел описује изводљиве алтернативе партнерства применљиве и на приватне и на јавне високошколске установе.

Више информација о пројекту и резултатима пројекта можете наћи на сајту пројекта: www.fenice-project.eu

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.