Scroll Top

Интердисциплинарни научни скуп са међународним учешћем ЕРНЕ КИРАЉ – ЖИВОТ У МУЗИЦИ

Enre Karolj
}}

Интердисциплинарни научни скуп са међународнм учешћем
ЕРНЕ КИРАЉ – ЖИВОТ У МУЗИЦИ
Академија уметности Универзитета у Новом Саду
Мултимедијални центар, Ђуре Јакшића 7
27. и 28. септембар, 2019.

Велика нам је част и задовољство да вас позовемо на интердисциплинарни научни скуп са међународним учешћем под називом „Ерне Кираљ – живот у музици“ који ће бити одржан 27. и 28. септембра 2019. године у Мултимедијалном центру Академије уметности у Новом Саду. Скуп организује Катедра за музикологију и етномузикологију Департмана музичке уметности, Академије уметности, уз подршку Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност.

Ерне Кираљ (Ernő Király) је био стваралац чија је необично разграната делатност, чини се, трајно изменила и знатно обогатила културни пејзаж Новог Сада, у којем је провео најплоднији период свог живота. Почев од младалачких покушаја у Суботици крајем четрдесетих година, преко плодне дугогодишње етномузиколошке, уредничке и новинарске делатности у Радио Новом Саду, постепеног овладавања радиофонијом, стваралаштвом за траку и електронске инструменте током шездесетих, „откривања“ нових видова (колективне и солистичке) импровизације, нотације, извођаштва, и нарочито, нових врста инструмената, Кираљева каријера описује путању свестраног музичког трудбеника који је у готово свим сферама културног живота Војводине оставио дубок траг.

Данас, након једног века од Кираљевог рођења, чини се да његово стваралаштво није изгубило на актуелности, било да је реч о научној, медијској или композиторској продукцији, те је у том смислу, идеја организатора да на једном месту окупи стручњаке из различитих области у којима је био активан и сједини њихове погледе на данашње поимање Кираљевог опуса.

Програм научног скупа можете погледати ОВДЕ.

Програмска књижица

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.