Scroll Top

Филмски фронт

Filmski front
}}

Међународни фестивал
Филмски фронт

У четвртак 26. октобра у сали Културног центра Новог Сада почиње 15. Међународни фестивал краткометражног филма ФИЛМСКИ ФРОНТ и трајаће до суботе 28. октобра, а све под паролом “NO SIGNAL”.

У оквиру петнаестог издања фестивала биће приказано преко 50 краткометражних филмова подељених у две такмичарске и две ревијалне селекције по избору селектора.

У оквиру селекције Србија/Регион “SWITCH ТHЕ CHANNEL” приказаће се 20 најбољих остварења у региону снимљених у претходне две године. Филмови из Србије, Црне Горе, Хрватске, Македоније, Словеније, Босне и Херцеговине бориће се за награду стручног жирија који је састављен од реномираних филмских уметника; Мелина Пота Кољевић, Стеван Филиповић и Никола Спасић.

Победника Међународне селекције “FIX YOUR ANTENNA” бира публика гласањем на скали од један до пет. Неки од филмова у овој селекцији су већ приказивани на великим фестивалима као што су Санденс, Локарно, Кан, Берлин, Мартовски фестивал и многи други.

Све почиње у четвртак у 20 часова, а већ од 22 часа сече се торта на прослави рођендана Фестивала “Sweet fifteen party” у Паберају.

У оквиру ревијалног програма “INSERT THE CLEANING TAPE” Филмски Фронт је припремио специjал филмове, а у петак у поноћ програм PUSH THE PANIC BUTTON (хорор филмови) уплашиће и најхрабрије.

У суботу 28. октобра у 13 часова (Трибина младих) студенти и филмски аутори имаће прилику да учествују у радионици “Како пријавити пројекат на конкурсу Филмског центра Србије”, коју води редитељ Филип Марковиновић.

Исти дан у 16 часова (Трибина младих), филмска радионица за ученике виших разреда основне школе “Тихо, учимо о филму”, где ће учесници чути шта је кадар, како се пише сценарио и која све занимања постоје на филму. Ова радионица трогодишњи је пројекат Кино Клуба Нови Сад, а похађало ју је преко 500 деце из Новог Сада и околних места.

Документарни филм Николе Спасића “Зашто је Драган направио оркестар?” који је приказиван на неколико значајних фестивала у земљи и иностранству, а ове године однео и награду публике за најбољи филм на Фестивалу Цинема Цитy у Новом Саду биће приказан у суботу у 22 часа у част награђених и то пред званично саопштење стручног жирија и гласачке комисије.

Улаз на Филмски Фронт као и учешће на радионицама је бесплатно.

Фестивал је подржан од стране Министарства културе и информисања Републике Србије.

Мисија Филмског Фронта пре свега је афирмација краткометражног филма и младих филмских стваралаца, као и испитивању где се они налазе у односу на регион, а потом и у односу на савремене светске трендове.

Комплетан програм можете преузети ОВДЕ.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.