Филмски фронт

Filmski front
}}

Међународни фестивал
Филмски фронт

У четвртак 26. октобра у сали Културног центра Новог Сада почиње 15. Међународни фестивал краткометражног филма ФИЛМСКИ ФРОНТ и трајаће до суботе 28. октобра, а све под паролом “NO SIGNAL”.

У оквиру петнаестог издања фестивала биће приказано преко 50 краткометражних филмова подељених у две такмичарске и две ревијалне селекције по избору селектора.

У оквиру селекције Србија/Регион “SWITCH ТHЕ CHANNEL” приказаће се 20 најбољих остварења у региону снимљених у претходне две године. Филмови из Србије, Црне Горе, Хрватске, Македоније, Словеније, Босне и Херцеговине бориће се за награду стручног жирија који је састављен од реномираних филмских уметника; Мелина Пота Кољевић, Стеван Филиповић и Никола Спасић.

Победника Међународне селекције “FIX YOUR ANTENNA” бира публика гласањем на скали од један до пет. Неки од филмова у овој селекцији су већ приказивани на великим фестивалима као што су Санденс, Локарно, Кан, Берлин, Мартовски фестивал и многи други.

Све почиње у четвртак у 20 часова, а већ од 22 часа сече се торта на прослави рођендана Фестивала “Sweet fifteen party” у Паберају.

У оквиру ревијалног програма “INSERT THE CLEANING TAPE” Филмски Фронт је припремио специjал филмове, а у петак у поноћ програм PUSH THE PANIC BUTTON (хорор филмови) уплашиће и најхрабрије.

У суботу 28. октобра у 13 часова (Трибина младих) студенти и филмски аутори имаће прилику да учествују у радионици “Како пријавити пројекат на конкурсу Филмског центра Србије”, коју води редитељ Филип Марковиновић.

Исти дан у 16 часова (Трибина младих), филмска радионица за ученике виших разреда основне школе “Тихо, учимо о филму”, где ће учесници чути шта је кадар, како се пише сценарио и која све занимања постоје на филму. Ова радионица трогодишњи је пројекат Кино Клуба Нови Сад, а похађало ју је преко 500 деце из Новог Сада и околних места.

Документарни филм Николе Спасића “Зашто је Драган направио оркестар?” који је приказиван на неколико значајних фестивала у земљи и иностранству, а ове године однео и награду публике за најбољи филм на Фестивалу Цинема Цитy у Новом Саду биће приказан у суботу у 22 часа у част награђених и то пред званично саопштење стручног жирија и гласачке комисије.

Улаз на Филмски Фронт као и учешће на радионицама је бесплатно.

Фестивал је подржан од стране Министарства културе и информисања Републике Србије.

Мисија Филмског Фронта пре свега је афирмација краткометражног филма и младих филмских стваралаца, као и испитивању где се они налазе у односу на регион, а потом и у односу на савремене светске трендове.

Комплетан програм можете преузети ОВДЕ.

Сличне вести