Scroll Top

Гостујући професор проф. др Драган Проле добитник повеље “Радомир Константиновић”

Prole knjiga
}}

Гостујући професор проф. др Драган Проле добитник повеље “Радомир Константиновић”

Гостујући професор Академије уметности проф. др Драган Проле са Филозофског факултета добитник је повеље “Радомир Константиновић” за књигу под називом “Једнакост неједнаког. Феноменологија и ране авангарде” у издању издавачке књижарнице Зорана Стојановића, Сремски Карловци/Нови Сад.

Поред проф. Пролета добитници су: Ото Толнаи, Бора Ћосић, Филип Давид, Славој Жижек, Иван Ловреновић, Јеша Денегри, Божо Копривица, Влахо Богишић и Томислав Брлек који су једногласном одлуком жирија за добитници повеље “Радомир Константиновић”, за 2019. и 2020. годину, а које се додељује поводом деценије од смрти истоименог суботичког књижевника и филозофа.

Жири, у чијем саставу су били проф. др Владимир Гвозден, др Иван Миленковић и проф. др Гојко Тешић, верује да је „овај избор аутора антологијски по свему, а оно што је најважније, јесте да су њихова остварења део константиновићевске традиције модерности на бившим југословенским просторима“.

Уз то, чланови жирија су предложили и да добитници овог симболичког, а важног признања, заједно са добитницима истоимене награде из претходних година, буду учесници симпозијума који ће бити посвећен свеукупном стваралачком опусу Радомира Константиновића.

Повељу „Радомир Константиновић“ су, уместо истоимене награде додељиване претходних година, а за коју у условима ковид епидемије нису успели да осигурају материјална средства, утемељлили Извршни одбор манифестације „Дани Радомира Константиновића“ и Градска библиотека Суботица, уверени да ће она имати дубоку симболичку вредност, са намером да буде додељивана „једном или највише двојици аутора највреднијих књижевних и филозофских остварења која су, у естетско – књижевном и филозофско – хуманистичком смислу, на трагу поетике Радомира Константиновића“.

Жири је, међутим, овог пута донео једногласну одлуку да се, изузетно за 2019. и 2020. годину, а поводом десетогодишњице смрти Радомира Константиновића, додели – десет повеља.

Уручење повеља првобитно је било планирано за 27. март, на рођендан Радомира Константиновића, али је тренутна епидемиолошка ситуација померила датум доделе, о којем ће добитници и јавност накнадно бити обавештени.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.