Scroll Top

Гранд При на фестивалу FID MARSEILLE за српски филм “Кристина” Николе Спасића

Dodela nagrade, Nikola Spasić FOTO Thibault Puech
}}

Гранд При на фестивалу FID MARSEILLE за српски филм “Кристина” Николе Спасића

Српски дугометражни филм “Кристина” редитеља и докторанда Академије уметности у Новом Саду Николе Спасића освојио је Гранд приx на 33. Међународном филмском фестивалу у Марсеју – FIDMarseille у категорији Први филм (First Film Award).

Овај цењени европски фестивал ауторског филма посвећен је промоцији нових филмских израза, а ове године су се филмови из целог света такмичили у пет различитих категорија, и том приликом су имали своје светске премијере.

Филм “Кристина” настао је у продукцији Резона, режију потписује Никола Спасић, сценарио Миланка Гвоић, директор фотографије је Игор Лазић а главна улога је поверена Кристини Милосављевић која у филму игра саму себе.

Синопсис нам открива да је у питању филм о трансродној секс радници Кристини која живи са мачкама и скупља антиквитете. Кристина је посвећена духовности, а њен живот је добро испланиран и предвидљив све до случајног сусрета са Марком. У том тренутку рађа се платонска љубав између ово двоје људи чији случајни сусрети тек предстоје.

Жири, који су чинили професионалци различитих провинијенција једногласно је одлучио да је „Кристина” најбољи филм у слекцији првих филмова. Ова престижна награде помоћи ће српском филму “Кристина” да дође до што већег броја публике широм света.

Изјава Никола Спасић:
Ми смо, заправо, аплицирали на FIDLab са rough cut-om филма, али смо после извесног времена добили емаил од FID-а у ком нас питају ли могу да покажу филм селекционом комитету јер сматрају да је спреман за фестивал. Од тренутка када су нам јавили да смо селектовани до премијере имали смо свега месец дана да урадимо пост продукцију, тако да је пристанак да учествујемо на фестивалу био помало ризичан. Успели смо захваљујући сарадницима и веома смо задовољни урађеним послом. Публика у Марсеју је одлично реаговала на филм. Било је много занимљивих питања на Q&А који су организовани после све три пријекције. Дешавало се да после пројекције нико од публике не напусти салу него су остајали до краја разговора који су трајали и дупло дуже од предвиђених термина. Подједнако, колико и реакција публике, радује ме то што је жири, који су чинили професионалци различитих провинијенција једногласно одлучио да је „Кристина“ најбољи филм у слекцији првих филмова и сигуран сам да ће му награда помоћи да дође до што већег броја публике широм света, а то је ипак најважније.
Филм је урађен у докуфикцијском руху, који је и тема докторског уметничког пројекта Николе Спасића под менторством професора Саболча Толнаија.
Премијера у Србији се очекује крајем ове године.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.