Scroll Top

Изложба „Наслеђе и креативност“ Академије уметности Нови Сад и Универзитета Унион из Пекинга

}}

Изложба „Наслеђе и креативност“ студената и студенткиња Академије уметности и Универзитета Унион из Пекинга
Културна станица “Еђшег”
21.05.2024. у 14.00

Изложба „Наслеђе и креативност“ Академије уметности Нови Сад и Универзитета Унион из Пекинга

Изложба радова студената и студенткиња Катедре за графичке комуникације Департмана ликовних и примењених уметности  Академије уметности Нови Сад и професора, професорки, студената и студенткиња Универзитета Унион из Пекинга (Кина) под називом “Наслеђе и креативност“ биће приређена 21. маја 2024. од 14 часова у Културној станици Еђшег.

Основна тема изложбе је културна баштина и њена савремена интерпретација, а поставка ће трајати само један дан и биће отворена за посете свих 24 сата.

Ова изложба одвија се у заједничкој организацији и под покровитељством Универзитета Унион из Пекинга, Академије уметности Нови Сад и Универзитета у Новом Саду, а коорганизатори изложбе су Мрежа културних станица и “Асоцијација за образовну размену Србија – Кина”.

Кинески радови биће подељени у пет основних група: предмети чији дизајн је заснован на савременој интерпретацији традиционалног кинеског заната Jingtalian (ова дисциплина позната је и под називом Cloisohhe и подразумева уметничку декорацију предмета од метала, најчешће племенитих, бојама сачињенима од стаклене пасте); прикази рестаурираних древних костима пронађених у археолошким ископинама; радови засновани на традиционалној пекиншкој техници веза Jinghiu; радови који примењују бојење и штампу кроз примену у традиционалној кинеској техници сечења папира, а биће приказана и нематеријална културна баштина у дигиталној форми.

Радови студената и студенткиња Катедре за графичке комуникације Департмана ликовних и примењених уметности настали у уметничком дијалогу као одговор на радове студената, студенткиња, професора и професорки  Универзитета Унион из Пекинга биће представљени у формату амбалаже и плаката под менторствром проф. Николе Берабкова и проф. Лука Прстојевић.

У интерактивном делу изложбе “Наслеђе и креативност” посетиоци ће имати прилику да помоћу VR наочара и VIBE ручке доживе виртуално искуство традиционалног кинеског заната Jingtalian, али и да учестују на радионици кинеског сечења папира (уторак, 21.5. у 15.00 и среда, 22.5. у 11.00).

Више од стотину уметничких радова који ће бити приказани на овој изложби и њихови аутори имају улогу културних амбасадора, повезујући снове младих људи из Кине и Србије, постајући живописан приказ културне и уметничке сарадње и размене између две земље. Ова изложба такође уноси нову виталност и наду у дугорочни развој пријатељства између Кине и Србије.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.