Scroll Top

Концерт Симфонијског оркестра Академије уметности у Новом Саду – Етерични спој савремене западне и традиционалне јапанске музике

AU2023 web slajder 3
}}

Концерт Симфонијског оркестра Академије уметности у Новом Саду
Етерични спој савремене западне и традиционалне јапанске музике
12. април 2023. у 20.00 Новосадска синагога
13. април 2023. у 20.00 Задужбина Илије Коларца

Академија уметности у Новом Саду и ове године у априлу месецу обрадоваће новосадску, али и београдску публику концертом свог Симфонијског оркестра који чине студенти Извођачких уметности Департмана музичке уметности и њихови професори, а којим диригује професор Академије уметности маестро Андреј Бурсаћ.

Несвакидашњи репертоар савремене музике инспирисане традиционалним јапанским инструментима обухватиће светску премијеру дела „Четири етерична комада за кото, шакухачи и гудачки оркестар“ наше композиторке и професорке Академије уметности у Новом Саду Александре Вребалов. Дело је наруџбина њујоршке културне организације Kyo-Shin-An Arts и прво је композиторкино искуство компоновања за кото. Музика инспирисана не само традиционалном јапанском музиком и њеним инструментима, већ и лично проживљеним искуством успева да ухвати јединствени јапански дух инструмената шакухачи и кото у споју са гудачким оркестром, типичним за западну камерну музику, стварајући осећања лепоте, равнотеже и хармоније.

Српску премијеру на концерту у Новом Саду имаће дело госта Академије уметности из Сједињених Америчких Држава, композитора и флаутисте Џејмса Ниораку Шлефера „Кончертанте за шакухачи, кото, виолину и виолончело“. Осим што је композитор и флаутиста, Џејмс Ниораку Шлефер је и Велики мајстор шакухачија и један од малобројних уметника који није јапанског порекла, а да је стекао то звање.
Кончертанте има основну структуру барокне форме кончерто гросо која подразумева мању групу солиста уз пратњу гудачког оркестра. Кото ће свирати јапанска уметница која живи и ради у Америци, Yоко Реикано Кимура, један од најупечатљивијих уметничких гласова јапанског котоа и шамисена, чија музичка елеганција и версатилни репертоар константно наилазе на одличан пријем критике. Обоје уметника су гости Академије уметности у Новом Саду.

Солисткиња на виолини је Александра Крчмар Ћулибрк, а на виолончелу Кристоф Јан.

У завршници концерта, оркестар ће извести „Жар-птицу“ Игора Стравинског чије стваралаштво, а и живот одражавају у потпуности спој западне и источне културе и музике.

Концерт у Новом Саду одржава се у Синагоги у среду 12. априла 2023. са почетком у 20 часова. Улаз на концерт је слободан само у партеру.

Концерт у Београду ће се одржати у четвртак 13. априла 2023. са почетком у 20 часова у Задужбини Илије Коларца. Карте за концерт у Београду могу се купити на билетарници Коларчеве задужбине.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.