Scroll Top

КОНЦЕРТНА СЕЗОНА: МАРКО ЈОСИФОСКИ, виолина и МИЛАН МИЛАДИНОВИЋ, клавир

6

КОНЦЕРТНА СЕЗОНА У МУЛТИМЕДИЈАЛНОМ ЦЕНТРУ
АКАДЕМИЈЕ УМЕТНОСТИ


ВЕЧЕ ФРАНЦУСКЕ МУЗИКЕ

Марко Јосифоски, виолина
Милан Миладиновић, клавир

Програм:
С. Франк, К. Дебиси, Ф. Пуланк

Субота, 21. децембар 2013. године у 19.00 сати
Академија уметности, Мултимедијални центар
Ђуре Јакшића 7

Улаз је слободан.

Пројекат је подржала Градска управа за културу Града Новог Сада.

[line]

Milan Miladinović je docent na Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu. Klavir je počeo da uči sa trinaest godina i za samo šest godina završio je nižu i srednju muzičku školu u Nišu, u klasi prof. Borivoja Mladenovića. Redovne i magistarske studije klavira završio je na Akademiji umetnosti, u klasi prof. Svetlane Bogino. Kao DAAD stipendista diplomirao je na Univesität der Künste u Berlinu, u klasi prof. Fabio Bidinija. Pohađao je majstorske kurseve klavira kod mnogih vrhunskih pijanista i pedagoga: Naum Štarkman, Vladimir Ogarkov, Vladimir Feltsman, Aleksandar Slobodijanik, Yefim Bronfman, Eugen Inđić, Konstantin Bogino, Martino Tirimo, Emanuel Krasovski, Oxana Yablonskaya, Earl Wild, Dmitri Baškirov, Nikolaj Petrov, Lesli Hauard… Dobitnik je brojnih nagrada na domaćim i internacionalnim takmičenjima: I nagrada Takmičenja mladih pijanista Jugoslavije (Niš, 1994, 1995, 1996), III nagrada na internacionalnim takmičenjima F. Chopin Novi Sad, 1997.i Jacob Flier New Paltz, SAD, 2001, I nagrade na Internacionalnim takmičenjima Balkan Youth Festival, (Grčka, 2001), Georges Cziffra (Beč, Austrija, 2004) i Tel Hai Concerto competition (Izrael, 2004)
Dobitnik je stipendija Kraljevskog doma Karađorđevića, Kraljevine Norveške, a takođe i prestižne nemačke stipendije DAAD i stipendije Yamaha, kao i specijalnog priznanja Univerziteta u Novom Sadu za izuzetne rezulatate u umetnosti. Sa naročitim uspehom je održao veliki broj tematskih resitala-predavanja. Imao je preko 200 nastupa u najznačajnijim dvoranama u Srbiji i Crnoj Gori, a nastupao je i u Italiji, Austriji, Nemačkoj, Rusiji, SAD, Norveškoj, Grčkoj, Izraelu, Holandiji, Engleskoj i Brazilu, na festivalima NIMUS, NOMUS, BEMUS, Budva Grad teatar, Piano Summer in New Paltz (SAD), International Keyboard Institute and Festival New York (SAD). Nastupao je sa Niškim simfonijskim orkestrom, Novosadskim kamernim orkestrom, Orkestrom Akademije umetnosti iz Novog Sada, Vojvođanskom filharmonijom i Izraelskim simfonijskim orkestrom, dirigentima Anatolijem Novickim, Bundit Ungrangsee, Claudio Vandeli, Andrejem Bursaćem i Mandy Rodanom. Snimao je za Radio Niš, Nišku televiziju, TV5, RTS, Radio-televiziju Vojvodine, Grčku državnu televiziju ERT3, Izraelsku televiziju i Holandsku državnu televiziju.

[line]

Marko Josifoski je docent na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu. Violinu je počeo da svira sa pet godina u klasi prof. Zorana Milenkovića, u muzičkoj školi “Kosta Manojlović”u Zemunu. Marko Josifoski je diplomirao i magistrirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Dejana Mihailovića. Završio je postdiplomske studije na Hochschule fur Musik u Bernu u klasi čuvenog violiniste i prof. Igora Ozima. Bio je stipendista švajcarske vlade i stipendista fonda “Lyra Stiftung” za visoko nadarene talente. Pohađao je kurseve u Austriji, Nemačkoj, Sloveniji, Izraelu i Americi kod profesora: Ide Hendl, Šlomo Minca, Edvarda Grača, Nam-Jun-Kim, Tomasa Brandisa, Igora Ozima i Milana Viteka. Bio je član Umetničkog muzičkog kampa Interlochen gde je studirao kod prof. Alena Omsa i gde je svirao sa Svetskim simfonijskim orkestrom. Svirao je za UNICEF (Parma), UN (Njujork), Bravo `90 (Moskovska TV emisija) i na mnogim festivalima u zemlji i inostranstvu: Bemus, Nomus, Ohridsko leto, Skopsko leto, festival „Grad Teatar“ u Budvi… Predstavljao je našu zemlju na evrovizijskom koncertu mladih solista u Istanbulu. Dobitnik je mnogih prvih i specijalnih nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima u bivšoj Jugoslaviji kao i mnogih internacionalnih nagrada: Premio Mozart u Veroni, u Strezi (Italija), u Češkoj Republici „Jan Kocijan“, u Italiji „Rodolfo Lipicer“, „Zlatni anđeo“ za najuspešnijeg mladog umetnika… Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Beograda za visoka umetnička dostignuća, nagrade Srpske akademije nauka i umetnosti iz fondacije prof. Stanojla Rajičića za najuspešniji koncert u sezoni 2003. godine kao i nagrade Radio Beograda za umetnika godine 2004. Svirao je sa Rumunskom filharmonijom, Turskim simfonijskim orkestrom, Svetskim simfonijskim orkestrom u Americi, Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS, Makedonskom filharmonijom kao i sa mnogim kamernim orkestrima u Jugoslaviji i inostranstvu. Ostvario je trajne snimke za mnoge radio i TV stanice. Godine 2001. snimio je sve Betovenove sonate za PGP-RTS koje je ova izdavačka kuća izdala 2007.

 

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.