НАГРАДА ФОНДАЦИЈЕ „МАЛИ ПРИНЦ“ ЗА ВРХУНСКЕ РЕЗУЛТАТЕ У УМЕТНОСТИ ДОДЕЉЕНА ИВАНУ, ФИЛИПУ И ИГОРУ

Академија уметности у Новом Саду

Филип Орловић, студент четврте године саксофона, Игор Грекса, студент мастер студија глуме и Иван Перак, студент мастер студија на графици добитници су овогодишње награде “Мали принц” коју од 2003. године традиционално додељује Фондација “Мали принц” студентима Академије уметности у Новом Саду за постигнуте врхунске резултате у области уметности.
Награде: диплому, плакету и новчани износ од 1.500,00 евра у динарској противвредности награђеним студентима у свечаној сали Академије уметности уручила је оснивач Фондације госпођа Александра Веђеци Бошков која је том приликом истакла да су уметност и креативност највиша тачка људства и да представљају универзални језик који свако може да разуме.
– Новосадска Академија уметности за мене је јединствена, првенствено због односа професора и студената и њихових заједничких резултата који су отворени према свету – казала је Александра Веђеци Бошков.

Филип Орловић, тренутно се налази у Загребу и учесник је Светског саксофоностичког такмичења “Јосип Ноцхта”, где је једини представник из Србије.
– Пре свега желим да кажем да сам јако почаствован и неизмерно захвалан на престижној награди Фондације “Мали принц”, са друге стране ми је жао што нисам присутан на додели награде. Мастер студије планирам да наставим у иностранству и ова награда ће ми доста помоћи у плановима да завршим студије на некој високошколској установи у Европи, као и да учествујем на семинарима код еминентних професора из Европе и света – истакао је млади саксофониста у писму захвалнице.

 

Игор Грекса, поред редовних студентских обавеза, веома активно учествује у различитим глумачким пројектима у којима остварује запажене улоге. Пре свега, ту се убрајају представе Народног позоришта у Суботици, где је Игор члан Драме на српском језику, затим представе у Позоришту младих у Новом Саду. Остварио је улоге и у документарно-играним филмовима, као и у серији “Први сервис” на телевизији Прва. Учесник је Фестивала монодраме за децу у организацији Змајевих дечијих игара као и Фестивала уличних свирача у Новом Саду где је познат као перформер-пантомимичар. Примајући награду “Мали Принц”, Игор се захвалио оснивачима Фонадације као и Академији уметности и нагласио да ће део награде потрошити на улагање у своје усавршавање.
– Део средстава уложићу у радионице са еминетним стручњацима из области глуме и покрета, а други део на трошкове свакодневног живота – рекао је Игор.

 

Иван Перак, од 2013. године до данас имао је преко десет групних изложби и добитник је награде 18. Бијенала студентске графике Србије и годишње награде Департмана ликовних уметности Академије уметности у Новом Саду за најуспешнији рад из уметничке дисциплине Графика. Иван се захвалио на награди и истакао да ће средства која је добио највише уложити у материјале за рад који су му неопходни.
-Захваљујем се професорима који су ме предложили, мојим колегама са класе и свима који су били уз мене током студија и који су пратили мој рад – казао је Иван. Радови Ивана Перака могу се видети у Галерији “Хол” Академије уметности на Петроврадинској тврђави.

О Фондацији „Мали принц“

За студенте Академије уметности у Новом Саду награда Фондације „Мали принц“ једна је од оних награда која се ишчекује са великим нестрпљењем и неизвесношћу јер представља значајно охрабрење и подстицај младим уметницима да самостално развијају своју каријеру и отисну се на уметничко тржиште. Фондација „Мали принц“ награђује по једног студента Департмана музичке, ликовних и драмских уметности, за постигнуте врхунске резултате у тим областима уметности. Почевши од школске 2003/2004. године Фондација „Мали принц“ сваке године награђује по једног студента са Департмана музичке, ликовних и драмских уметности за постигнуте врхунске резултате у тим уметничким областима. Фондацију су основали госпођа Александра Веђеци Бошков и господин Антонио Веђеци, а од оснивања до данас њоме руководи директорка госпођа Ксенија Блажић. Фондација „Мали принц“ до сада је наградила четрнаест генерација студената Академије уметности. Ову престижну награду добило је укупно 42 студенткиње и студената.

Сличне вести