Scroll Top

НАГРАДА ФОНДАЦИЈЕ „МАЛИ ПРИНЦ“ ЗА ВРХУНСКЕ РЕЗУЛТАТЕ У УМЕТНОСТИ ДОДЕЉЕНА ИВАНУ, ФИЛИПУ И ИГОРУ

Академија уметности у Новом Саду

Филип Орловић, студент четврте године саксофона, Игор Грекса, студент мастер студија глуме и Иван Перак, студент мастер студија на графици добитници су овогодишње награде “Мали принц” коју од 2003. године традиционално додељује Фондација “Мали принц” студентима Академије уметности у Новом Саду за постигнуте врхунске резултате у области уметности.
Награде: диплому, плакету и новчани износ од 1.500,00 евра у динарској противвредности награђеним студентима у свечаној сали Академије уметности уручила је оснивач Фондације госпођа Александра Веђеци Бошков која је том приликом истакла да су уметност и креативност највиша тачка људства и да представљају универзални језик који свако може да разуме.
– Новосадска Академија уметности за мене је јединствена, првенствено због односа професора и студената и њихових заједничких резултата који су отворени према свету – казала је Александра Веђеци Бошков.

Филип Орловић, тренутно се налази у Загребу и учесник је Светског саксофоностичког такмичења “Јосип Ноцхта”, где је једини представник из Србије.
– Пре свега желим да кажем да сам јако почаствован и неизмерно захвалан на престижној награди Фондације “Мали принц”, са друге стране ми је жао што нисам присутан на додели награде. Мастер студије планирам да наставим у иностранству и ова награда ће ми доста помоћи у плановима да завршим студије на некој високошколској установи у Европи, као и да учествујем на семинарима код еминентних професора из Европе и света – истакао је млади саксофониста у писму захвалнице.

 

Игор Грекса, поред редовних студентских обавеза, веома активно учествује у различитим глумачким пројектима у којима остварује запажене улоге. Пре свега, ту се убрајају представе Народног позоришта у Суботици, где је Игор члан Драме на српском језику, затим представе у Позоришту младих у Новом Саду. Остварио је улоге и у документарно-играним филмовима, као и у серији “Први сервис” на телевизији Прва. Учесник је Фестивала монодраме за децу у организацији Змајевих дечијих игара као и Фестивала уличних свирача у Новом Саду где је познат као перформер-пантомимичар. Примајући награду “Мали Принц”, Игор се захвалио оснивачима Фонадације као и Академији уметности и нагласио да ће део награде потрошити на улагање у своје усавршавање.
– Део средстава уложићу у радионице са еминетним стручњацима из области глуме и покрета, а други део на трошкове свакодневног живота – рекао је Игор.

 

Иван Перак, од 2013. године до данас имао је преко десет групних изложби и добитник је награде 18. Бијенала студентске графике Србије и годишње награде Департмана ликовних уметности Академије уметности у Новом Саду за најуспешнији рад из уметничке дисциплине Графика. Иван се захвалио на награди и истакао да ће средства која је добио највише уложити у материјале за рад који су му неопходни.
-Захваљујем се професорима који су ме предложили, мојим колегама са класе и свима који су били уз мене током студија и који су пратили мој рад – казао је Иван. Радови Ивана Перака могу се видети у Галерији “Хол” Академије уметности на Петроврадинској тврђави.

О Фондацији „Мали принц“

За студенте Академије уметности у Новом Саду награда Фондације „Мали принц“ једна је од оних награда која се ишчекује са великим нестрпљењем и неизвесношћу јер представља значајно охрабрење и подстицај младим уметницима да самостално развијају своју каријеру и отисну се на уметничко тржиште. Фондација „Мали принц“ награђује по једног студента Департмана музичке, ликовних и драмских уметности, за постигнуте врхунске резултате у тим областима уметности. Почевши од школске 2003/2004. године Фондација „Мали принц“ сваке године награђује по једног студента са Департмана музичке, ликовних и драмских уметности за постигнуте врхунске резултате у тим уметничким областима. Фондацију су основали госпођа Александра Веђеци Бошков и господин Антонио Веђеци, а од оснивања до данас њоме руководи директорка госпођа Ксенија Блажић. Фондација „Мали принц“ до сада је наградила четрнаест генерација студената Академије уметности. Ову престижну награду добило је укупно 42 студенткиње и студената.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.