Scroll Top

(ВИДЕО) Отворено Седмо светско Бијенале плаката – прва награда студенту из Мађарске

Otvaranje bijenala fotka

Плакат “Бабушка”, студента Кристофа Сабоа из Мађарске освојио је прву награду на Седмом светском Бијеналу плаката у организацији Академије уметности у Новом Саду – Катедре за графичке комуникације. Друга награда припала је студенту из Кине, док је студент мастер студија Академије уметности у Новом Саду Лука Прстојевић освојио трећу награду.

Седмо светско Бијенале свечано је у Музеју савремене уметности Војводине отвoрио проф. Синиша Бокан, декан Академије уметности који је том приликом истакао да је ова манифестација једна од најзначајнијих за Академију с обзиром на то да је отворена за студенте из целог света и да се на тај начин комуницира са свим сродним инситуцијама.

Организатор Бијенала, проф. Атила Капитањ са Катедре за графичку комуникацију Академије уметности нагласио је да су овакве манифестације најбољи начин да се кроз студентске радове види на који начин се са студентима ради на Универзитетима широм света.
– Види се које теме студенти обрађују, на чега обраћају пажњу и оно што је јако важно јесте, да се ради на исти начин. Радови су показали да се студенти највише креативно изражавају и описују проблеме у друштву. У Јапану се на пример баве загађењем животне средине, док се у Мексику баве корупцијом – објашњава проф. Капитањ.

Добитници награда Кристоф Сабо из Мађарске и Лука Прстојевић сложили су се да су веома изненађени наградама.
– Већ неколико година пратим Бијенале и одлучио сам се да пошаљем свој дипломски рад. Веома сам задовољан и срећан што сам на овако престижном такмичењу освојио прво место. Заиста уживам у гостопримству и са својим колегама, студентима са Академије уметности – казао је млади Кристоф који је освојио новчану награду у износу од 1000 евра. Лука Прстојевић, за разлику од својих колега одлучио се за мануелни начин стварања плаката, односно цртање по телу. Награду од 300 евра потрошиће како каже, на лего коцке.

На овогодишњем Бијеналу је представљено 100 од 2200 пристиглих радова из 48 земаља селектованих од стране стручног жирија. Сви заинтерсовани радове могу погледати у Музеју савремене уметности Војводине до 03. марта 2017.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.