(VIDEO) Otvoreno Sedmo svetsko Bijenale plakata – prva nagrada studentu iz Mađarske

Otvaranje bijenala fotka

Plakat “Babuška”, studenta Kristofa Saboa iz Mađarske osvojio je prvu nagradu na Sedmom svetskom Bijenalu plakata u organizaciji Akademije umetnosti u Novom Sadu – Katedre za grafičke komunikacije. Druga nagrada pripala je studentu iz Kine, dok je student master studija Akademije umetnosti u Novom Sadu Luka Prstojević osvojio treću nagradu.

Sedmo svetsko Bijenale svečano je u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine otvorio prof. Siniša Bokan, dekan Akademije umetnosti koji je tom prilikom istakao da je ova manifestacija jedna od najznačajnijih za Akademiju s obzirom na to da je otvorena za studente iz celog sveta i da se na taj način komunicira sa svim srodnim insitucijama.

Organizator Bijenala, prof. Atila Kapitanj sa Katedre za grafičku komunikaciju Akademije umetnosti naglasio je da su ovakve manifestacije najbolji način da se kroz studentske radove vidi na koji način se sa studentima radi na Univerzitetima širom sveta.
– Vidi se koje teme studenti obrađuju, na čega obraćaju pažnju i ono što je jako važno jeste, da se radi na isti način. Radovi su pokazali da se studenti najviše kreativno izražavaju i opisuju probleme u društvu. U Japanu se na primer bave zagađenjem životne sredine, dok se u Meksiku bave korupcijom – objašnjava prof. Kapitanj.

Dobitnici nagrada Kristof Sabo iz Mađarske i Luka Prstojević složili su se da su veoma iznenađeni nagradama.
– Već nekoliko godina pratim Bijenale i odlučio sam se da pošaljem svoj diplomski rad. Veoma sam zadovoljan i srećan što sam na ovako prestižnom takmičenju osvojio prvo mesto. Zaista uživam u gostoprimstvu i sa svojim kolegama, studentima sa Akademije umetnosti – kazao je mladi Kristof koji je osvojio novčanu nagradu u iznosu od 1000 evra. Luka Prstojević, za razliku od svojih kolega odlučio se za manuelni način stvaranja plakata, odnosno crtanje po telu. Nagradu od 300 evra potrošiće kako kaže, na lego kocke.

Na ovogodišnjem Bijenalu je predstavljeno 100 od 2200 pristiglih radova iz 48 zemalja selektovanih od strane stručnog žirija. Svi zaintersovani radove mogu pogledati u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine do 03. marta 2017.

Slične vesti

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.