Scroll Top

Додељене награде Фондације “Мали принц” за уметничко стваралаштво

Zajednicka fotka 1
}}

Награде Фондације “Мали принц” за уметничко стваралаштво
Академија уметности

Годишње награде Фондације “Мали принц” за уметничко стваралаштво у области музичке, драмске и ликовне уметности додељене су на свечаности у оквиру обележавања Дана Академије и петнаестогодишњице рада Фондације чији су оснивачи госпођа Александра Веђеци Бошков и господин Антонио Веђеци.

За студенте Академије уметности награда Фондације „Мали принц“ представља велико охрабрење и подстицај младим уметницима да самостално развијају своју каријеру и отисну се на уметничко тржиште. Награда је новчана и износи 1500 евра у динарској противвредности. У свечаној сали на Академији уметности на Петроварадинској тврђави, директорица Фондације “Мали принц” Ксенија Блажић доделила је награде овогдишњим лауреатима, студентима Академије уметности: Ирени Јосифоској (музичка уметности), Аљоши Ђидићу (драмска уметности) и Теодори Ивков (ликовна и примењена уметности).

Том приликом присутнима су се обратили госпођа Александра Веђеци Бошков, оснивач Фондације “Мали принц” и проф. Синиша Бокан, декан Академије уметности. У свом излагању Александра је истакла да улагање у уметности значи улагање у универзални језик, јер у уметности не постоји лимити, не постоје границе, а то је изузетно важно. Проф. Синиша Бокан, декан Академије уметности навео је да је Фондација “Мали принц” најзначајнији донатор Академије уметности, а награда за студенте представља подстрек за све што су они учинили током својих студија, без обзира на просек оцена.
– Награда је верификација претходних признања. Рад на себи је смисао ове награде која је уникатна и једина оваквог карактера на целом Универзитету у Новом Саду – истако је проф. Бокан.

Ирена Јосифоска спада у најталентованије младе челисте у свету. Свој раскошни таленат доказала је бројним наступима у најзначајнијим дворанама широм света као и на престижним светским такмичењима. Ирена ће награду искористити за изнајмљивање инструмента на неколико месеци како би се спремила за светско такмичење челиста до 30 година старости у Хелсинкију. Ирена је позвана на основу снимка и такмичиће се на смотри 26 најбољих челиста на свету. Основне академске студије на Академији уметности завршила је 2017. године у класи проф. Марка Милетића (са просеком 9,95). Тренутно похађа мастер студије код истог професора. Освојила је око 50 највиших награда и признања на разним такмичењима. Наступала је у САД, Енглеској, Италији, Француској, Шпанији, Чешкој, Немачкој, Аустрији, Словенији, Хрватској, Мађарској уз пратњу еминентних оркестара као што су: Војвођански симфонијски оркестар, Симфонијски оркестар РТС-а, оркестар “Душан Сковран“, Симфонијски национални оркестар Италије, Јенска филхармонија, Бофортски симфонијски оркестар, Виртембершка филхармонија из Ројтлингена, Краљевски камерни оркестар Валоније, Европски омладински CEI оркестар, Новосадски камерни оркестар, Суботичка филхармонија, Бањалучка филхармонија, Омладински оркестар округа Норфолк, Зрењанински камерни оркестар. Учествовала је на разним фестивалима и у бројним пројектима. Похађала је мајсторске курсеве код познатих виолончелиста и педагога, сарађивала је са еминентним уметницима. У априлу 2014. шведска музичке кућа „А-рецордс“ објавила је њен први CD, а у септембру исте године “Арт-линк” и “Societe Generale” банка такође су издале њен CD. Своје композиције посветили су јој композитори Тибор Хартиг, Дејан Деспић, Светозар Ковачевић и Александар Вујић.

Млади глумац Аљоша Ђидић награду ће искористити за даља усавршавања у раду. За њега је веома значајно да постоји Фондација која улаже у младе уметнике и њихов даљи развој. Академију уметности у Новом Саду уписао је 2014. године, у класи професорке Јасне Ђуричић. Играо је у бројним представама, изведеним у Позоришту Промена, као што су ,,Чеховљеве приповетке“, ,,Магбет“, ,,Путујуће позориште Шопаловић“, ,,Случај Хармс“, ,,Три зиме“ све у режији Јасне Ђуричић, у Позоришту младих у Новом Саду ,,Драга Јелена Сергејевна“ Људмиле Разумовске, режија Лана Павков, у Културном центру Врбас ,,Трамвај звани жеља“ Тенеси Вилијамса, режија Стефан Вукић, а тренутно ради на представи ,,Минут или Пут око света за 60 секунди“ Владимира Арсенијевића, у режије Мие Кнежевић у Српском народном позоришту.  У оквиру Академије уметности био је ангажован и на међународном вишејезичном пројекту финансираном средствима програма „Креативна Европа“: Сусрети Инстант микс – вишејезично позориште за све кад је наступио у Српском културном центру у Паризу и у Maison des auteurs приликом презентације драмског текста Угљеше Шајтинца ,,Банат. Посебно се истиче његово ангажовање у раду позоришта «Промена».

Теодора Ивков, спрема се за упис на постдипломске студије у иностранству. Награда ће јој, како каже, свакако користити да покрије трошкове пријемног испита и боравка у Италији за пријемни испит. На почетку студија, присуствовала је додели награда “Мали принц” и тада је пожелела да и она једном постане Мали принц Академије уметности, што јој се уз посвећен рад и остварило. Теодора Ивков, основне академске студије на студијском програму Фотографија на Академији уметности уписала је 2013, а завршила 2017. године. У оквиру Завршне изложбе радова студената четврте године основних академских студија Департмана ликовних уметности додељена јој је годишња награда за најбољи уметнички рад из уметничке дисциплине Фотографија. За време основних студија излагала је фотографије, цртеже и илустрације на бројним групним изложбама у земљи и иностранству и учествовала у неколико међународних студентских пројеката. У својим радовима често се ослања на културу Балкана, истражује колективни идентитет кроз документарну фотографију. Са серијом фотографија „Sunday“ освојила је награду за најбољег домаћег аутора на Светском бијеналу студентске фотографије у Новом Саду 2015. године. Исте године учестововала је са истом серијом на изложби Golden Colt Award, World College Student Photography Exhibition у Шангжао у Кини, а већ 2016. Године серија „Sunday“ добила је трећу награду на изложби NEW TALENTS 2016 у оквиру међународног фото фестивала Belgrade Photo Month. Добитница је и награде Универзитета у Новом Саду за врхунске резултате постигнуте на међународним такмичењима 2017. године. Њене фотографије из серије „Мушкарци“ изложене су крајем 2017. године у Музеју савремене уметности Војводине у оквиру Војвођанског салона (Дисконтинуитет! – Савремена уметност у Војводини). Учествовала је међународним пројектима Академије уметности у Новом Саду „Bizzare Love Triangle – Public Sculptures of Novi Sad“ у сарадњи са академијама из Познања, Банске Бистрице и Печуја и „Stop City“ у сарадњи са универзитетима у Бордоу и Милану.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.