Scroll Top

Позив за округли сто “Примењено позориште у Војводини од 2000. године до данас”

Академија уметности у Новом Саду
}}

Позив за округли сто
“Примењено позориште у Војводини од 2000. године до данас”
Четвртак 15. новембра 2018. у 14.30 часова
Библиотека Гимназија „Светозар Марковић“
Његошева 22
Нови Сад

Позивају се сви заинтересовани на округли сто “Примењено позориште у Војводини од 2000. године до данас” у четвртак 15. новембра 2018. године са почетком од 14.30 часова у библиотеци гимназије „Светозар Марковић“.

Примењено позориште у Војводини има разнородне театарске облике који поред естетског ужитка имају за циљ и развијање културних потреба у својој средини, неговање традиције, подстицање емпатије, солидарности и друштвене одговорности. На тај начин примењено позориште доприноси значајном побољшању квалитета живота у локалној заједници. Примењеним позориштем баве се професионалци различитих образовних профила. Све ово заједно има за последицу велику присутност различитих појавних облика примењеног позоришта у Војводини, али и њене „невидљивости“ услед непрегледности деловања и различитих критеријума вредновања.

Пројект”Примењено позориште у Војводини од 2000-те године до данас” је покренут како би се истражили широк спектар примењеног позоришта у Војводини. Жеља нам је да се и сами боље упознамо са радом уметника, педагога, појединаца и група које се баве примењеним позориштем и да стечена сазнања скупимо у једну публикацију коју ћемо предочити јавности, садашњим и будућим протагонистима примењеног позоришта. Намера нам је да се кроз овај пројекат шира заједница упозна са стваралаштвом педагога и уметника различитих профила који практикују примењено позориште и укажемо на подстицај за целоживотно учење које омогућава примењено позориште.

Када размишљамо о примењеном позоришту у фокусу нам је сваки вид театарског изражавања где је на првом месту добробит заједницe и/или примена у личном развоју, а тек онда уметнички резултат. У евалуацији рада у домену примењеног позоришта акценат нам је на праћењу креативног процеса и презентације/представе/перформанса као завршног облика тог процеса и пожељна интеракција са публиком. И као треће сматрамо да примењено позориште не може квалитетно да остварује своје циљеве ако уметници и педагози који раде у овом домену немају увид у контекст свог рада. Зато Вас позивамо да дођете на наш округли сто, да представите свој рад, да чујете шта други раде и да свако укаже на рад неких других уметника и педагога који нису присутни на округлом столу, а чији рад завређује пажњу јавности.

Пројекат је подржан од стране Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност и бави се истраживачко-уметничким стваралаштвом у пољу уметности са територије АП Војводине.

Округли сто у Новом Саду организују чланови истраживачког тима пројекта “Примењено позориште у Војводини од 2000. године до данас”:
проф. др Марина Миливојевић Мађарев
проф. др Живко Поповић
проф. др др Иван Правдић са Академије уметности Нови Сад
проф. др Милан Мађарев ВШССОВ Кикинда и Гимназија „Светозар Марковић“.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.