Prof. Aleksandra Vrebalov kompozitor godine za delo “ANTENE”

Antene koncert 2021
}}

Prof. Aleksandra Vrebalov kompozitor godine za delo “ANTENE”

Prof. Aleksandra Vrebalov, dobitnica je nagrade Muzika klasika za 2021. godinu i proglašena je kompozitorom godine za delo “ANTENE”.

Priznanje se dodeljuje umetnicima, festivalima, izdavačima, kritičarima, muzičkim institucijama i medijima, koji su u okviru kalendarske godine ostavili najznačajniji trag na domaćoj muzičkoj sceni.

Svetska premijera koncertnog izvođenja dela „Antene“ kompozitorke Aleksandre Vrebalov i redovne profesorke Akademije umetnosti Novi Sad održala se u 07. maja 2021. u crkvi Imena Marijina. U pitanju je jedinstveni muzički događaj oko kojeg su se prvi put udružili: Hor Škole crkvenog pojanja „Sveti Jovan Damaskin“, Hor Akademije umetnosti Novi Sad, Novosadski kamerni hor, Gudački kvartet „TAJJ“ i Ansambl studenata i profesora Akademije umetnosti Novi Sad i Srpskog narodnog pozorišta (četiri trube, dva seta zvona i dvoje orgulja). Dirigent je prof. Božidar Crnjanski.
Kompozicija “Antene” inspirisana je ikonom Bogorodice Umiljenja (Virgin Eleousa), koja datira iz perioda kasne Vizantije (1425–1450) i nalazi se u Vizantijskoj kolekciji Muzeja u Klivlendu (SAD), po čijem pozivu je i nastalo ovo delo.

Koncert “Antene” izveden je 7. oktobra 2021. u katedrali Beogradske nadbiskupije u Beogradu.

Koncert je organizovala Akademija umetnosti Novi Sad uz podršku Muzičke omladina grada Novog Sada.

Nagradu će prof. Vrebalov primiti na svečanoj dodeli koja će biti održana u utorak, 10. maja 2022. u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu sa početkom u 18 časova.

Koncert “Antene” možete pogledati OVDE.

Slične vesti

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.