Scroll Top

Проф. Александра Вребалов композитор године за дело “АНТЕНЕ”

Antene koncert 2021
}}

Проф. Александра Вребалов композитор године за дело “АНТЕНЕ”

Проф. Александра Вребалов, добитница је награде Музика класика за 2021. годину и проглашена је композитором године за дело “АНТЕНЕ”.

Признање се додељује уметницима, фестивалима, издавачима, критичарима, музичким институцијама и медијима, који су у оквиру календарске године оставили најзначајнији траг на домаћој музичкој сцени.

Светска премијера концертног извођења дела „Антене“ композиторке Александре Вребалов и редовне професорке Академије уметности Нови Сад одржала се у 07. маја 2021. у цркви Имена Маријина. У питању је јединствени музички догађај око којег су се први пут удружили: Хор Школе црквеног појања „Свети Јован Дамаскин“, Хор Академије уметности Нови Сад, Новосадски камерни хор, Гудачки квартет „ТАЈЈ“ и Ансамбл студената и професора Академије уметности Нови Сад и Српског народног позоришта (четири трубе, два сета звона и двоје оргуља). Диригент је проф. Божидар Црњански.
Композиција “Антене” инспирисана је иконом Богородице Умиљења (Virgin Eleousa), која датира из периода касне Византије (1425–1450) и налази се у Византијској колекцији Музеја у Кливленду (САД), по чијем позиву је и настало ово дело.

Концерт “Антене” изведен је 7. октобра 2021. у катедрали Београдске надбискупије у Београду.

Концерт је организовала Академија уметности Нови Сад уз подршку Музичке омладина града Новог Сада.

Награду ће проф. Вребалов примити на свечаној додели која ће бити одржана у уторак, 10. маја 2022. у Музеју Народног позоришта у Београду са почетком у 18 часова.

Концерт “Антене” можете погледати ОВДЕ.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.