Scroll Top

Догађаји у оквиру пројекта ДЕМУСИС „Музика је присутна“

Demusis Muzika
}}

Догађаји у оквиру пројекта ДЕМУСИС
„Музика је присутна“
12-17.09.2022.

Догађаји у оквиру недеље од 12. до 17. септембра 2022. у Новом Саду под заједничким називом „Музика је присутна“ (Тhe Music/ian is Present) осмишљени су да подстакну дијалог друштва са музичарима и кроз музику, ван концертних дворана, јер су академски музичари активни део друштва.

Управо, из тог разлога током недељу дана студенти музичких академија из Новог Сада, Београда и Крагујевца изводиће музички програм у Новом Саду на местима на којима то класични музичари иначе не раде и наступима пажљиво осмишљеним специјално за нову публику отворити нове просторе на којима музика и музичари иначе нису присутни.

Централни догађај ће се одржати у суботу 17. септембра у Културној станици „Свилара“ са почетком у 17 часова у облику Јавне дебате посвећене проблемима положаја академских музичара у друштву, као и њиховог социјалног ангажовања. Учесници су званичници највиших националних и европских институција, представници државног и приватног бизнис сектора, студенти, уз истакнуте музичке ствараоце као специјалне госте – пијанисткињу Наду Колунџију и звезду world music сцене Биљану Крстић (Бистрик).
На Јавној дебати ће поред Наде Колунџије и Биљане Кртић учествовати:
-Ђурђијана Јовановић, самостални саветник, Министарство културе и информисања Републике Србије
– Ејрик Биркеланд, председник Европске асоцијације конзерваторијума, Брисел (Белгија)
– Мартин Прхал, проректор Краљевског конзерваторијума у Хагу (Холандија) и виши саветник европске организације контролу квалитета високошколског музичког образовања MusiQuE
– Маријана Гојковић, генерални секретар РТС
– Николета Дојчиновић, главни музички уредник Радио Београда
– Димитрије Цветковић, Мед Хед Гејмс
– Проф. Марко Милетић, кустос за класичну музику у оквиру Европске престонице културе
Специјални гости Нада Колунџија, пијанисткиња и Биљана Крстић – Бистрик, као и студенти Факултета музичке уметности у Београду, Академије уметности у Новом Саду и Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу.

Јавна дебата „Музика је присутна“ биће преношена и уживо путем Јутјуб канала DEMUSIS Erasmus, а такође сви заинтересовани ће моћи да је гледају и на ФБ страници Академије уметности Нови Сад.

Музика је присутна део је европског пројекта „Побољшавање дигиталних компетенција и предузетничких вештина код академских музичара у Србији за културно ангажованије друштво – ДЕМУСИС“ Еразмус+ програма који, између осталог, има за циљ да олакша комуникацију између академског и цивилног друштва и повећа учешће музичке уметности у јавности.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.