Scroll Top

ШЕKСПИР И ПЧЕЛА – МУЛТИМЕДИЈАЛНА ИГРА

}}

ШЕKСПИР И ПЧЕЛА – МУЛТИМЕДИЈАЛНА ИГРА
Четвртак, 12. октобар 2023. године у 20.00 сати
КС Барка, Ченејска 54. Нови Сад

ШЕKСПИР И ПЧЕЛА – МУЛТИМЕДИЈАЛНА ИГРА

Мултимедијални перформанс је замишљен као синтеза елемената видео арт форме и музичкопоетског дела, на Шекспирове стихове из Хенрија В. Текст монолога надбискупа Kентерберијског, који пореди рад, ред, организованост и дисциплину пчела, а метафорички представља енглеско Kраљевство, биће представљен у форми бдекламативног и певаног дела, у каузалном али неспутаном односу између гласа, електронике и визуелне уметности. Пројекат може бити посматран кроз релацију улоге мушкарца (мушке јединке) и жене (женске јединке) у различитим друштвено-историјским контекстима и процесима у природи. С друге стране, циљ пројекта је скренути пажњу јавности на свесност очувања природе и важности улоге пчела у комплетном еко-систему.

Љубомир Николић, композитор и истраживач

Извођачи:
Радослава Воргић Журжован, глас
Љубомир Николић, електроника и звучни објекти
Горан Деспотовски, визуелна поставка
Матеј Kовачић (Словенија, Немачка) – теренски снимци (фиелд рецордингс)
Зденко Медвеђ, дизајн светла
Раде Милинковић, дизајн звука

Радослава Воргић Журжован, сопран, дипломирала је на два одсека Академији уметности у Новом Саду: на Одсеку за соло певање у класи др Милице Стојадиновић и Одсеку за општу музичку педагогију. Мастер и концерт егзамен завршила је на Јоханес Гутенберг универзитету у Мајнцу, на Високој школи за музику у Мајнцу у класи проф. Kлаудије Едер. Била је члан Младог ансамбла Државне опере у Мајнцу, Театра и оркестра у Билу и Солотурну (Швајцарска), гост певач је ансамбла Државне опере у Висбадену (Немачка) и члан је Нове Београдске опере под руководством Предрага Госте. Сарађивала је са Државном филхармонијом Рајнландфалца, ансамблима Нојмајер конзорт (Франкфурт), Одеон, Сарбанд (Минхен), Kалиомене, хором Св. Стефан Дечански и Орфелин итд. Добитник је бројних награда, међу којима су Ибла Гранд Призе и специјална награда за извођење Хендла, награда Kамерне опере Рајнсберг, међународних такмичења у Нојштату и барокног такмичења Тамиш у Сарбрукену, такмичења соло певача у Руми и Београду. Била је стипендисткиња Фондације Валтер- Kамински у Немачкој, Академије наука и књижевности Мајнц, Фонда за младе таленте Министарства за омладину и спорт „Доситеја“, Фонда за унапређење вокалне уметности младих „Меланија Бугариновић и ћерке Мирјане Kалиновић Kалин“, Хуманитарног фонда „Привредник“, амбасадор и прва дама витез фондације „Лаза Kостић“. Запажени су солистички концерти у Србији, Немачкој, Енглеској и Италији, као и наступи са ансамблом Њу Тринити барок на концертима и фестивалима по Србији и Хрватској са којима је снимила ЦД. Посебну љубав негује према барокној музици, немачком лиду, савременој музици и педагошком раду.

Горан Деспотовски, (1972). Дипломирао је на Вишој школи ликовних и примењених уметности у Београду (1995); на Академији уметности у Новом Саду завршио је основне академске (1999) и магистарске студије сликарства (2003), и стекао звање: Доктор уметности – Ликовне уметности (2018). На истој академији је и запослен (од 2004). Изабран је у звање редовног професора, за ужу уметничку област Сликарство (од 2019). Председник је Савеза удружења ликовних уметника Војводине (од 2017). Излагао је на шездесет и шест самосталних и на више колективних изложби у землји и иностранству. Вишеструко је награђиван из области ликовних уметности. Аутор је више пројеката у оквиру АУНС: Разлике (2005–), Слика (2011–), Kњига (2016), Простор дигиталне слике (2016) и пројеката у оквиру СУЛУВ: СМИЦ. покретна форма (2019–), Померај у кôду и др.

Љубомир Николић, композитор и истраживач идентификује културно наслеђе као непресушни извор материјала за реинтерпретацију у данашње време. У последњем временском периоду његови радови су везани за експериментални приступ у истраживању звучних могућности – кроз експерименталну звучну археологију, најчешће помешану са електроакустичким медијем – што аутор формулише као – арцахеосцапе мусиц. Николићева музика има посебну атмосферу, где праисторијски инструменти и звучни објекти „оживљавају“ у савременом контексту, као резултат упорног истраживања и експериментисања. Посебно поље интересовања овог уметника су пројекти Kреативне Европе и интернационална сарадња са уметницима широм Европе. Дела су му извођена у Европи, Азији и Америци.

Пројекат Удружења “Арт ритам” се реализује у оквиру 6. Kалеидоскопа културе, уз подршку Градске управе за културу Града Новог Сада, Фондације “Нови Сад 2021- Европска престоница културе”

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.