Scroll Top

Уметничко истраживачки пројекат “Инструментално – невербално позориште настанак и форме”

radionica-lokalitet-560x416
}}

Уметничко истраживачки пројекат “Инструментално – невербално позориште настанак и форме”

Уметничко истраживачки пројекат “Инструментално-невербално позориште, настанак и форме” аутора проф. др Маријане Прпе Финк, др Миљан Војновић, самостални стручни сарадник са Департмана драмске уметности и Љубомир Николић, виши стручни сарадник са Катедре за композицију са Департмана музичке уметности део је практичног истраживања који има за циљ да приближи деци живот праисторијског човека кроз његово звучно окружење и музикалност која је из њега настајала преко примитивних оруђа и инструмената.

Едукативна радионица одржана је за ученике ОШ “Вук Караџић” у Музеју Лепенски вир. Ђаци су уз помоћ предавача реконструисали звуке у ситуацијама које су су у далекој прошлости биле свакодневница, а то су лов, риболов, земљорадња, прослава улова или приноса, као и спремање хране. Такође, упознати су са разним варијантама настанка звука преко камења, лишћа, грана до примтивних инструмената створених управо за праисторијско музицирање као што су дашчице којима се удара једна о другу, или зујаче, дашчице привезане канапом које зује када се врте кроз ваздух.

Приказана је и реплика једне од најстаријих фрула на свету која се у прошлости правила од кости јелена (тибије-потколенице) и коју су деца слушали затворених очију покушавајући да одгонетну на шта их подсећа звук.

Пројекат је подржан од стране Покрајинског секретаријата за високо образовање И научноистраживачку делатност.

Фотографија: Гвозден Јовановић

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.