Scroll Top

Николи Спасићу, награда за режију на 70. Мартовском фестивалу

martovski-festival-nagrada-nikola-spasic
}}

Николи Спасићу, награда за режију на 70. Мартовском фестивалу

На недавно завршеном јубиларном 70. Мартовском фестивалу – Београдском фестивалу краткометражног и документарног филма, наш студент докторских академских студија на Департману драмских уметности, Никола Спасић, освојио је награду за најбољу режију.

У такмичарском програму био је 101 филм који су се такмичили у више категорија. Награду је Николи Спасићу уручио Драгомир Зупанц, члан одбора фестивала. Образложење међународног жирија који су чинили Јошко Марушић, Желимир Гвардиол, Нарциса Даријевић Марковић, Алеш Павлин и Пјер Жалица гласи: “За храбар и свеж редитељски поступак којим се аутор вешто поиграва са елементима документарног и играног, али чији резултат није хибрид него аутентична, органска филмска форма.”

Спасићу је, после награде за најбољег европског редитеља у успону на фестивалу у Севиљи, ово друга награда за режију, а филму “Кристина”, за који је Спасић награђен, шеста међународна награда. Никола Спасић је режију дипломирао у класи професора Александра Давића на Департману драмских уметности Академије уметности Нови Сад, монтажу је мастерирао на ФДУ под менторством професора Андрије Димитријевића, а тренутно је на докторским студијама из области драмских уметности на АУНС под менторством професора Саболча Тонаија.

Тема докторског рада Николе Спасића је синтеза играног и документарног филмског рода. Подсетимо, филм „Кристина“ је у јулу прошле године светску премијеру имао на чувеном фестивалу FID у Марсеју, где је проглашен за најбољи први филм у светској конкуренцији. О филму су писали бројни светски критичари и филмски часописи, укључујући престижни амерички филмски часопис Varietu, британски Screen International и европску Cineuropu.

Филм “Кристина”, у периоду април-мај очекује белгијска премијера на Међународном филмском фестивалу у Бриселу, швајцарско-немачка премијера на Bildrausch Филм Фестивалу у Базелу и аргентинска премијера на Међународном филмском фестивалу у Coasquinu.

Филм очекује и номинација за престижну DokAlliance награду на Филмском Фестивалу у Кану, за коју ће се борити са још шест других кандидата из целог света. Сем што је редитељ, Никола Спасић је и продуцент и монтажер овог остварења, Миланка Гвоић је сценаристкиња и продуценткиња, а директор фотографије је Игор Лазић. Главна протагонисткиња, Кристина Милосављевић, у филму глуми саму себе.

Приликом доделе награда, Никола Спасић се захвалио екипи филма, коју, између осталих, чине бивши и садашњи студенти Академије уметности у Новом Саду: Јован Радаковић, Милош Милошевић, Милена Бркић, Предраг Ђорђевић и Ђорђе Стевановић. Улоге у филму тумаче: Кристина Милосављевић, Марко Радишић, Јелена Галовић, Звонимир Пуделка, Гордана Ђурђевић Димић, Ливиа Банка, Илија Ика Башић, Никола Булатовић и други.

Филму предстоји дистрибуција у страним и домаћим биоскопима у другој половини године. Дистрибутер филма за свет је Лондонска компанија Reason8, а за Еx-Yu Инкубатор Резон који је уједно и продуцент филма.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.