Scroll Top

Амбијентална инсталација у оквиру пројекта ЕкОтисак

eko tisak
}}

Амбијентална инсталација у оквиру пројекта ЕкОтисак

У оквиру пројекта ЕкОтисак, студенткиње са Катедре за нове ликовне медије: Јулијана Павлович, Марија Митић, Мила Стојановић, Уна Младеновић и Сара Младеновић уз менторски рад Сунчице Пасуљевић Кандић, више стручне сараднице припремају амбијенталну инсталацију која спекулише о исходима антропоценог доба.

Осмишљена као тактилно и сензорно искуство тежи да суочи посматрача са комплексном мрежом узрочно последичних односа. Кроз интензиван дијалог и заједничка истраживања укључених актера, развијаће се јединствени амбијентални простор који ће представити последице антропоцена на друштво и природно окружење.

Пројекат ЕкОтисак – Климатска Научно-уметничка Акција за Грађане Новог Сад посвећен је климатским изазовима кроз спој уметности и науке. Центар за промоцију науке осмишљава нове начине информисања јавности и укључује и саме грађане и грађанке у научна истраживања, у сарадњи са Филозофским факултетом и Катедром за нове ликовне медије Департмана ликовних уметности Академије уметности Нови Сад, као и са организацијом Зелени Сад.

Катедра за нове ликовне медије допринеће пројекту уметничким уобличавањем истраживачког рада пројектних партнера и тиме приближити исходе истраживачког рада посетиоцима. Полазећи од појма карбонског (ЦО2) отиска као мере људског утицаја на животну средину и климу уопште, развијени уметнички садржаји локализоваће доживљај климатских промена, (пре)често виђених као временски и просторно апстрактне и далеке појаве.

Пројекат је до сада спровео неколико радионица на теме одрживе моде, исхране, друштвеног Цо2 отиска на којима су студенткиње активно учествовале и сарађивале са укљученим научницима. Једна од радионица је и менторство са уметницима Мирко Николић и Јацек Смолицки кроз коју је остварена интернационална сарадња на теме соничности антропоценог окружења.

Пројекат ЕкОтисак суфинансира Фондација ”Нови Сад 2022. – Европска престоница културе” у оквиру програмског лука ”Дунавско море” и пројекат TeRRIFICA.

Фото: Владимир Јанић

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.