Scroll Top

„Aрхетипови као стратегије за глумца и наставника у улози“: гостовање ванр.проф. Христине Муратиду на Универзитету Примењених наука западне Норвешке

}}

„Aрхетипови као стратегије за глумца и наставника у улози“: гостовање ванр. проф. Христине Муратиду на Универзитету Примењених наука западне Норвешке

„Aрхетипови као стратегије за глумца и наставника у улози“: гостовање ванр.проф. Христине Муратиду на Универзитету Примењених наука западне Норвешке

Ванр. проф. Христина Муратиду посетила је Høgskulen på Vestlandet – HVL (Универзитет Примењених наука западне Норвешке) у Бергену као гостујући професор, где је водила три интензивне драмске радионице за студенте основних студија Драме и Примењеног позоришта и студенте међународних Мастер студија Драмске педагогије и Примењеног позоришта. Радионице су истраживале тему „Архетипови као стратегије за глумца и наставника у улози“.

Гостовање проф.Муратиду је допринело припреми студената HVL-а за испит главног модула летњег семестра, Театар у образовању, док су сва њена гостујућа предавања пратили професори Драмског департмана HVL-а. Ова два фактора дала су проф.Муратиду прилику да наставном особљу HVL-а на најактивнији начин представи академски профил модула Примењено позориште (МАС Позоришни облици) АУНС-a, који се састоји од праксе из позоришне уметности коју предавају професори Драмског департмана и спајање ове праксе са савременим методологијама Драме и Театра у образовању у главном предмету, чији наставник је ванр.проф.Муратиду.

 

У првој радионици студенти су обучени у глумачком методу седам нивоа Тензија тела који је систематизовао Жак Лекок, као и како да се импровизују бирајући било кога од тринаест архетипских ликова који су универзално познати кроз митове, бајке и класичне позоришне текстове. У другој и трећој радионици проф.Муратиду је предводила студенте ХВЛ-а да примењују телесне Тензије и архетипске ликове у драмске сцене које су инспирисане са три позоришна комада које тренутно увежбавају за испите летњег семестра – “Humana Fragmenta”, “You & Me”, “Hansel & Gretel – A Retelling”. Аутор комада је британски драматург Крис Купер, блиски сарадник Едварда Бонда и редитељ последњих Бондових позоришних представа за децу и младе.

Последња радионица је била посебно пријатна и уметнички значајна за студенте, јер су заједно са проф.Муратиду импровизовали велики број драмских ситуација по мотивима “Hansel & Gretel – A Retelling“. Више од једног сата и без пауза студенти су преносили своје улоге из једне тензије и архетипа у други са лакоћом, динамиком и креативношћу.

Гостовање је реализовано кроз програм Еразмус+ КА131 у периоду од 15. до 18. априла. То је последња у низу размена наставног особља између програма Примењеног позоришта Новог Сада и Бергена од 2018. године. Колеге са Драмског департмана у Бергену пружиле су дивно гостопримство Хр.Муратиду, чије су гостујуће радионице потврдиле јаку везу између два Департмана и учврстиле мост који је изграђен за активну размену наставних приступа.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.