Scroll Top

Мастер изложба студента Марка Пирошког “Археологија сопствене прошлости”

}}

Мастер изложба радова студента Марка Пирошког
Четвртак 13.06.2024. у 19.00
Галерија Прометеј

Мастер изложба студента Марка Пирошког “Археологија сопствене прошлости”

Мастер изложба радова студента Марка Пирошког под називом “”Археологија сопствене прошлости” свечано ће бити отворена у четвртак, 16. јуна 2024. у Галерији Прометеј са почетком у 19 часова. Изложба је за све посетиоце отворена до 20. јуна 2024.

Марко Пирошки је млади ликовни уметник који је основне студије завршио на депарману за Графику, а затим наставио мастер студије на департману за Сликарство на Академији уметности у Новом Саду. Изузетна техничко-технолошка вештина и свестраност у ликовном изражавању, пружила му је прилику да се слободно отисне у истраживање сопствених, сложених поетичких начела. Специфична поетика Марка Пирошког првенствено се огледа кроз реалистички приступ и деликатну атмосферу унутар простора слике, а нарочито кроз ревалоризацију жанра мртве природе. Ове карактеристике реализоване су прецизним цртежом, колоритом који вешто артикулише валерске вредности и композицијом која преноси фотографску перспективу. Као јукстапозиција атмосфери која одише меланхолијом, на сликама се појављују сатурисане играчке-фигуре праисторијских животиња. Одабрани садржај, односно мртва природа, тако излази из уобичајене дефиниције жанра и, на повремено зачудан начин, постаје лични наратив о сопственој идентитетској позицији. Другим речима, Марко Пирошки успева да наглашено традиционалним средствима и изразом представи веома актуелан одраз који говори о многим савременим егзистенцијалним недоумицама, емоцијама и стањима која лако препознајемо и као сопствене. Тим поступком, који између осталог, подразумева и суочавање елемената који добијају симболичку вредност, аутор отвара простор за различита тумачења и читања. Стога, уметничко истраживање Марка Пирошког представља вредан допринос новим интерпретацијама традиционалног приступа сликарству.

Лидија Маринков,
редовни професор на Катедри за сликарство Академије уметности у Новом Саду

БИОГРАФИЈА – Марко Пирошки
Рођен је 1992. у Новом Саду, живи и ради у Србобрану и Новом Саду. Основне студије на Академији уметности у Новом Саду завршио је 2021, одсек ликовна графика у класи професора Зорана Тодовића. Мастер студије на истом факултету уписао 2022. године, смер сликарство, под менторством Лидије Маринков. Добитник је Награде фонда „Миливој Николајевић“ за најбољи цртеж-студију 2018, као и Годишње награде за најуспешнији уметнички рад из уметничке дисциплине графика 2021. године. Члан је СУЛУВ-а од 2024.

Самосталне изложбе:
2017.
– Галерија Хол Академије уметности у Новом Саду, Петроварадин 2020.
– Културни Центар Лаб, Нови Сад
– Културни Центар Барака, Београд

Колективне изложбе:
2018.
– Шок Задруга, Нови Сад – “Тачка, линија, књига“ АУНС – Шок коридор, Нови Сад – “УА!” – Галерија ФЛУ, Факултет Ликовних уметности, Београд
– Галерија Хол Академије уметности у Новом Саду, Петроварадин 2019.
– Културна станица Свилара, Нови Сад – Графика и цртеж
– Галерија СУЛУВ-а, Нови Сад
– „Кућне вежбе: Апропријација и партиципација као стваралачка процедура у уметничком пројекту“2021.
– Павиљон у нишкој тврђави, Ниш – Графика и цртеж
– Галерија Академије уметности, Нови Сад – Завршна изложба студената ИВ године академских студија
2022.
– Галерија Хол Академије уметности у Новом Саду“, Петроварадин – изложба кандидата за награду “Мали Принц“
– Културна станица Свилара, Нови Сад – изложба за доделу награде “Мали Принц“
2023.
– Галерија Академије уметности, Нови Сад – Мастери
2024.
– Галерија Савеза удружења ликовних уметника Војводине (СУЛУВ), Нови Сад
– Дом уметности Пиештани, Словачка – „Поздрав из Војводине“
– Голд wинг, Жилина, Словачка – „Поздрав из Војводине“

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.