Scroll Top

Додељен почасни докторат Желимиру Жилнику у оквиру обележавања Дана Универзитета у Новом Саду

Zilnik i rektor
}}

Додељен почасни докторат Желимиру Жилнику у оквиру обележавања Дана Универзитета у Новом Саду
Петак, 28.06.2024.
Ректорат
Универзитет у Новом Саду

Додељен почасни докторат Желимиру Жилнику у оквиру обележавања Дана Универзитета у Новом Саду

Редитељу Желимиру Жилнику додељен је почасни докторат Универзитета у Новом Саду. Промоција истакнутог филмског уметника предвиђена је на свечаности у Ректорату УНС-а поводом Дана универзитета – 28. јуна, основаног 1960. године. Жилнику је почасни докторат доделио, према наводима ове установе, њен Сенат на седници 30. маја 2024, на предлог Наставно-уметничког научног већа Академије уметности Нови Сад.

У иницијативи Академије уметности Нови Сад наводи се да је Жилник „као зачетник и носилац српског и југословенског модернистичког филма, засигурно једна од кључних фигура које су допринеле да домаћа кинематографија заузме значајно место на светској сцени”. Снимио је око 60 филмова током готово 60 година дуге каријере за које су му додељене бројне међународне и домаће награде и признања.

Поред светски цењене каријере, Жилник се од 1997. године укључио и у педагошки рад, те је био и професор на предмету Документарни филм на Департману драмских уметности Академији уметности Нови Сад до пензионисања 2007, након чега наставља да ради као гостујући предавач на Академији уметности у Новој Горици (Словенија). Његов континуирани педагошки рад до данас укључује сарадњу са бројним институцијама у земљи и иностранству, а само током текуће школске године одржао је семинаре и мастер-клас предавања на чак 10 универзитета у САД.

„Своје богато искуство редитељске праксе у краткометражним, дугометражним, документарним, играним и докудрамским остварењима, како за филмско платно тако и за ТВ продукцију, Желимир Жилник је, из угла професора, ментора и саветника, несебично делио са младим филмским ствараоцима и студентима путем бројних мастер класова у земљи и иностранству“, констатовано је, између осталог, у образложењу Академије уметности.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.