Scroll Top

ЕкОтисак: проверите свој отисак

EkoPunkt
}}

ЕкОтисак: проверите свој отисак

У оквиру пројекта ЕкОтисак, средишњу активност представља истраживање свакодневних навика и понашања које доприносе ослобађању гасова са ефектом стаклене баште и убрзању климатских промена. Како би се грађани мотивисали за теме одрживог начина живота и очувања животне средине, развијена је кампања Климатска научно-уметничка акција за грађане Новог Сада. Она је посвећена повезивању и активној сарадњи експерата и различитих друштвених група, с циљем успостављања нових културних образаца и климатско свесних облика понашања.

У ту сврху је и креирана јавна анкета која испитује свакодневне навике грађана и процењује начине на које се оне рефлектују на CO2 отисак, као својеврсни траг који остављамо на планети. На који начин користимо апарате у домаћинству? Да ли су енергетски штедљиви? Да ли размишљамо о саставу одеће коју носимо? Сви грађани наше државе и посебно Новог Сада су позвани да учествују и укључе се у истраживање о угљеничном отиску. На овај начин се добија јаснија слика о нивоу знања и разумевања које као колектив поседујемо о количини емитованих гасова стаклене баште, чиме се, директно или индиректно, значајно утиче на процес глобалног загревања.

Паралелно са прикупљањем података, пројектне активности се континуирано спроводе од септембра 2021, када је покренута и серија мултидисциплинарних, едукативних радионица на којима се разматрају различити обрасци и аспекти угљеничног отиска, попут исхране, модне индустрије или транспорта. Током јула и августа 2022, у оквиру седмог издања манифестације art+science и програмског лука Дунавско море Европске престонице културе, финални резултати пројекта ЕкОтисак ће бити представљени јавности на изложбама и бројним пратећим догађајима у Павиљону Ректората Универзитета у Новом Саду и на Штранду.

Пројекат ЕкОтисак заједнички реализују Центар за промоцију науке, Филозофски факултет и Катедра за нове ликовне медије Департмана ликовних уметности Академије уметности Нови Сад, оба са Универзитета у Новом Саду, и невладина организација Зелени Сад.

Пројекат је финансијски подржала Фондација Нови Сад 2022. – Европска престоница културе.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.