Scroll Top

Гостовање Академије уметности Нови Сад са делом “Антене” Александре Вребалов у катедрали Београдске надбискупије

Slajder za sajt
}}

Гостовање Академије уметности Нови Сад са делом “Антене” Александре Вребалов у катедрали Београдске надбискупије

Концерт у организацији Академије уметности Нови Сад одржаће се у катедрали Београдске надбискупије (Хаџи Милентијева 75), 7. октобра 2021. године са почетком у 20 часова.

Централно дело на програму су „Антене“ композиторке и професорке на Академији уметности Александре Вребалов. Композиција “Антене” инспирисана је иконом Богородице Милосрђа (Virgin Eleousa) која датира из периода касне Византије (1425-50) и налази се у византијској збирци Музеја уметности у Кливленду, по чијем позиву је дело написано.

На овом јединственом концерту заједно наступају хор Школе црквеног појања „Свети Јован Дамаскин“ који предводи ђакон др Владимир Антић, ТАЈЈ Квартет, хор и ансамбл студената и професора Академије уметности Нови Сад и Српског народног позоришта у Новом Саду. Комбинованим хоровима и ансамблом диригује професор Божидар Црњански.

Осим Антена, на програму су и три хорске минијатуре:
Схукх: Тиха молитва
Ешенвалдс: О салутарис
Гјеило: Северно светло

Концерт траје око 60 минута, без паузе.

Концерт „Антена“ су један од примера иновативног приступа музичком образовању у коме је уметничка сарадња са неакадемским локалним и међународним организацијама један од основних облика практичног укључивања студената у стручну праксу којој немају приступ путем редовне наставе.

Академија уметности Нови Сад, једна од најбољих свеобухватних образовних уметничких установа у земљи и региону, позната је по квалитету и ширини академских и уметничких активности – својих студената и професора. Успех укупног деловања Академије уметности Нови Сад потврђен је не само наградама које су њени студенти добили на домац́ој и међународној сцени, вец́ и највишим државним признањима. Поводом обележавања 30 година постојања Универзитета у Новом Саду, 27. новембра 1990. године Академија уметности Нови Сад је одликована Орденом заслуга за људе са сребрним зрацима, а 22. октобра 1994. године за изузетне резултате током 20 година постојања у области образовања, научноистраживачког рада и уметничке делатности, Академији уметности Нови Сад додељена је Октобарска награда града Новог Сада.
У овом периоду Академија уметности Нови Сад пролази кроз амбициозне, вишефазне пројекте обнове и проширења својих неколико кампуса који су неодвојиви од иновација у педагошком раду.

У претходне две деценије Академија уметности Нови Сад гостовала је у Београду са учешћем великог броја студената и професора 2019. године. Тада су на Коларцу наступили Симфонијски оркестар Академије уметности Нови Сад и пијаниста Кемал Гекић под диригентском палицом професора Андреја Бурсаћа.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.