Гостујуће предавање “Музика као бизнис” Николета Дојчиновић, уредник са РТС-а

Nikoleta Dojcinovic 1
}}

Гостујуће предавање “Музика као бизнис”
Николета Дојчиновић, уредник на РТС-у
Уторак, 12. март 2019. у 9.00
Косовска 33
Академија уметности

Николета Дојчиновић, уредница у Културно-уметничком програму Радио-телевизије Србије, гостоваће на Академији уметности и том приликом одржаће предавање на тему “МУЗИКА КАО БИЗНИС”. Предавање ће бити одржано у уторак, 12. марта 2019, у Косовској улици бр. 33, са почетком у 9 часова и отворено је за све заинтересоване студенте и запослене на Академији уметности.

О предавању “Музика као бизнис”

У време креативних индустрија, постојања интернета и појаве нових медијских платформи, музика има значајну улогу. Ово предавање, између осталог, бавиће се питњем – зашто је важно класично музичко образовање и како га прилагодити новим захтевима – уметничким и тржишним. А такође и одговорима на питања – који то музички послови/профили постоје на РТС-у, да ли је све на радију, телевизији и интернету популарна култура и сл. Један део предавања биће посвећен и ауторским правима, која су све специфичнија и захтевнија – што је на крају добро за извођаче, ауторе и издаваче. РТС, као тренутно највеће тржиште за музичаре са средњошколском или факултетском дипломом, могуће је будуће радно место. За многа занимања на РТС-у не постоји претходна обука, а сваки медиј има своје специфичности и захтеве. РТС је јавни сервис, а самим тим бави се и свим музичким жанровима, што је шанса за музичаре.

Биографија Николета Дојчиновић:
Николета Дојчиновић током више од 25 година рада у РТС-у – Информативном, Забавном, Програму за дијаспору и Културно-уметничком програму, гледаоце не информише само о актуелностима у свим музичким жанровима на домаћој музичкој сцени, већ едукује и утиче на укус публике. Током свог рада пратила је и извештавала о иностраним турнејама Опере и Балета Народног позоришта, Београдске филхармоније, ансамбла „Коло“, са норвешког фестивала “World music”, као и свим најважнијим догађајима из музичке области у земљи. Током каријере уређивала је и/или водила емисије, неке и уживо – Београдска хроника, Јутарњи дневник, Беокулт, Аутопортрет, а такође је извештавала за све емисије Информативног програма, као и за емисије Беокулт, Метрополис и Културни дневник. Николета је била члан жирија, Одбора/Савета или селекционих комисија многих такмичења као што су: „Евросонг“, „Дечији Евросонг“, „Златна сирена“, „Лазар Јовановић“, Међународног такмичења Музичке омладине у Београду. Учествовала је 2014. године у програму Европске уније „Темпус“ који је РТС остварио у сарадњи са Универзитетом уметности и Факултетом музичке уметности у Београду – кроз извештавање, али и едукацију будућих новинара у области музике. Од ове године, члан је Борда РТС тима у пројекту „Демусис“ Ерасмус+, у којем је РТС један од партнера Универзитета уметности и Факултета музичке уметности у Београду, као и Академија уметности у Новом Саду. Усавршавала се и у Француској. Добитник је „Златне значке Културно-просветне заједнице Србије”, као и бројних признања за свесрдно и дугогодишње праћење фестивала и манифестација. Бројне ауторске емисије и рубрике су трајно у Документацији РТС-а, као и интервјуи, путописи, репортаже, извештаји и критике. Николета Дојчиновћ завршила је мастер студије на Факултету музичке уметности у Београду, смер Опште музичке педагогије.

Сличне вести