Scroll Top

Гостујуће предавање “Музика као бизнис” Николета Дојчиновић, уредник са РТС-а

Nikoleta Dojcinovic 1
}}

Гостујуће предавање “Музика као бизнис”
Николета Дојчиновић, уредник на РТС-у
Уторак, 12. март 2019. у 9.00
Косовска 33
Академија уметности

Николета Дојчиновић, уредница у Културно-уметничком програму Радио-телевизије Србије, гостоваће на Академији уметности и том приликом одржаће предавање на тему “МУЗИКА КАО БИЗНИС”. Предавање ће бити одржано у уторак, 12. марта 2019, у Косовској улици бр. 33, са почетком у 9 часова и отворено је за све заинтересоване студенте и запослене на Академији уметности.

О предавању “Музика као бизнис”

У време креативних индустрија, постојања интернета и појаве нових медијских платформи, музика има значајну улогу. Ово предавање, између осталог, бавиће се питњем – зашто је важно класично музичко образовање и како га прилагодити новим захтевима – уметничким и тржишним. А такође и одговорима на питања – који то музички послови/профили постоје на РТС-у, да ли је све на радију, телевизији и интернету популарна култура и сл. Један део предавања биће посвећен и ауторским правима, која су све специфичнија и захтевнија – што је на крају добро за извођаче, ауторе и издаваче. РТС, као тренутно највеће тржиште за музичаре са средњошколском или факултетском дипломом, могуће је будуће радно место. За многа занимања на РТС-у не постоји претходна обука, а сваки медиј има своје специфичности и захтеве. РТС је јавни сервис, а самим тим бави се и свим музичким жанровима, што је шанса за музичаре.

Биографија Николета Дојчиновић:
Николета Дојчиновић током више од 25 година рада у РТС-у – Информативном, Забавном, Програму за дијаспору и Културно-уметничком програму, гледаоце не информише само о актуелностима у свим музичким жанровима на домаћој музичкој сцени, већ едукује и утиче на укус публике. Током свог рада пратила је и извештавала о иностраним турнејама Опере и Балета Народног позоришта, Београдске филхармоније, ансамбла „Коло“, са норвешког фестивала “World music”, као и свим најважнијим догађајима из музичке области у земљи. Током каријере уређивала је и/или водила емисије, неке и уживо – Београдска хроника, Јутарњи дневник, Беокулт, Аутопортрет, а такође је извештавала за све емисије Информативног програма, као и за емисије Беокулт, Метрополис и Културни дневник. Николета је била члан жирија, Одбора/Савета или селекционих комисија многих такмичења као што су: „Евросонг“, „Дечији Евросонг“, „Златна сирена“, „Лазар Јовановић“, Међународног такмичења Музичке омладине у Београду. Учествовала је 2014. године у програму Европске уније „Темпус“ који је РТС остварио у сарадњи са Универзитетом уметности и Факултетом музичке уметности у Београду – кроз извештавање, али и едукацију будућих новинара у области музике. Од ове године, члан је Борда РТС тима у пројекту „Демусис“ Ерасмус+, у којем је РТС један од партнера Универзитета уметности и Факултета музичке уметности у Београду, као и Академија уметности у Новом Саду. Усавршавала се и у Француској. Добитник је „Златне значке Културно-просветне заједнице Србије”, као и бројних признања за свесрдно и дугогодишње праћење фестивала и манифестација. Бројне ауторске емисије и рубрике су трајно у Документацији РТС-а, као и интервјуи, путописи, репортаже, извештаји и критике. Николета Дојчиновћ завршила је мастер студије на Факултету музичке уметности у Београду, смер Опште музичке педагогије.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.