Scroll Top

Изложба радова “Графика и цртеж”

Plakat GRAFIKA I CRTEŽ.cdr
}}

Изложба радова “Графика и цртеж”

Изложба “Графика и цртеж” свечано ће бити отворена 25. марта 2021. у павиљону Тврђава Ниш и биће отворена за све посетиоце до 11. априла 2021.

Изложба “Графика и цртеж” иницирана је 2012. године од стране Биљане Вуковић, ред. проф. (сада у пензији) са Департмана за графику, Факултета ликовних уметности у Београду и Анице Радошевић Бабић, ред. проф. са Катедре за графику, Академије уметности Нови Сад.

Назив који носи ова изложба говори нам о генетичкој повезаности два медија графике и цртежа. Неговање цртежа у току наставног процеса на наставним предметима из уже уметничке области графика важно је за реализацију сложених графичких поступака. Основни циљ и задатак ове изложбе је да представи актуелну студентску продукцију уметничких радова из уже уметничке области графике, повеже и мотивише студенте за будућа постигнућа, који у току свог школовања похађају предмет Графика нa високошколским установама. Изложбе су се одвијале наизменично од 2012. до 2019. године, прво на Академији уметности Нови Сад у Галерији “Хол”, а затим следеће године у Галерији Факултета ликовних уметности у Београду до 2019. године када је изложба реализована у Новом Саду у Културној станици “Свилара” где су се овој манифестацији придружили и студенти Факултета уметности из Ниша.

Сада 2021. потреба за излагањем студентских радова већа је него икад, што се да видети на основу броја студената који су представили своја графичка дела. Изложени радови рефлексија су новонасталог стања изазваног пандемијом, они нам преносе осећања, стања, сналажења и несналажења, недоумице и уверења. Немогућност одржавање контактне наставе или њено делимично одржавање проблематично је када говоримо о графичкој продукцији која подразумева практичну изведбу. Педагошка умешаност сваког од ментора на Катедри за графику Академије уметности Нови Сад и креативни потенцијал студената који се не зауставља пред пандемијским препрекама интегрисани су у сваки представљени рад у оквиру изложбе “Графика и цртеж”.

Аница Радошевић Бабић, ред. проф.

Организациони тим:
Аница Радошевић Бабић, ред. проф.
Др Јелена Средановић, доцент
Сања Жигић, виши стручни сарадник

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.