Scroll Top

Изложба слика “Благословити” Немање Миленковића

Dizajn plakata, Ena Knežević
}}

Изложба “Благословити
Понедељак, 03.04.2023. у 19.00
Галерија Независне уметничке асоцијације Ремонт
Београд

Изложба радова “Благословити“, аутора Немање Миленковића, стручног сарадника са Катедре за сликарство Департмана ликовних и примењених уметности свечано ће бити отворена у понедељак, 03. априла 2023. у Галерији Независне уметничке асоцијације Ремонт са почетком у 19 часова.

Изложба је за све посетиоце отворена до 28. априла 2023.

Излагачка целина под називом “Благословити” представља радове који су настали током 2022. године, а који су изведени у медију слике (акварела) и инсталације променљивих димензија. Ослањајући се на истраживања савремене праксе лова у специјалном резервату природе Горње Подунавље (налази се на крајњем северозападу Србије, на граници са Мађарском и Хрватском), као и на садржај књиге “Вуци своје рало по костима мртвих” пољске списатељице Олге Токарчук, настављам испитивање комплексности односа људских и нељудских животиња карактеристично за моју уметничку праксу.

СРП Горње Подунавље је заштићено подручје И категорије, део је великог резервата биосфере “Бачко Подунавље” (познат и под називом “Европски Амазон”), уписан у UNESCO светску листу јуна 2017. године. На његовој површини живи велики број животиња и биљака, а истиче се по највећој бројности европског јелена (лат. cervus elaphus) у земљи. Ловачка пракса у СРП Горње Подунавље артикулисана је у форми ценовика јавног предузећа “Војводинашуме”, док су рогови са ових ловишта последњих 27 година носили епитет “светског првака”.

“Истину говорећи, никада нисам добро разумела ту разлику између речи “криволов” и “лов”. И једно и друго су убијање. Прво је скривено и бесправно, друго је јавно и под благословом његовог величанства закона”.

У својој књизи “Вуци своје рало по костима мртвих”, Олга Токарчук описује мистериозна убиства ловаца чији су починитељи непознати. На основу затечених трагова, први осумњичени су саме животиње, да би се на крају починиоц идентификовао, признао злочине и оправдао их својим залагањем за правду, односно неправду начињену према животињама.

Питање делотворности радикалног активизма за животињска права као одговор на радикално експлоатисање животиња актуелно је правно питање последњих неколико деценија. Развитак биоетике као нове научне дисциплине у јавни простор намеће питања етичког поступања према нељудским животињама у савременом друштву. Који је одговорајући модел поступања у контексту у којем су разлике толико велике да се налазе на опозитним крајевима? Да ли се неки екосистем чува експлоатисањем одређених јединки, или се њиме обезбеђује профит и остварају приватни интереси?

“Благословити” нуди само једну од многих могућих прича о нестајању или опстајању нељудских животиња.

Немања Миленковић,
аутор изложбе

 

Немања Миленковић, (1996, Нови Сад), завршио основне академске студије (2019) и мастер академске студије (2021) на катедри за Сликарство на Академији уметности у Новом Саду, у класи професора Драгана Матића. Од 2021. године запослен је као стручни сарадник на катедри за Сликарство на Академији уметности у Новом Саду. До сада је свој рад приказао на 13 самосталних изложби, а учествовао је на преко 30 групних изложби у земљи и иностранству. Добитник је више признања и награда од којих издваја Годишњу награду Департмана ликовних уметности за најуспешнији уметнички рад из уметничке дисциплине СЛИКАЊЕ (2019). Члан је СУЛУВ-а (Савез удружења ликовних уметника Војводине) и Шок ЗаДруге, у оквиру које уређује ликовни програм. У свом раду примарно истражује однос људи и животиња у савременом друштву, испитујући простор колективног идентитета, односно идентитета индивидуе.

https://nemanjamilenkovic.com/index.html

Дизајн плаката: Ена Кнежевић

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.