Scroll Top
}}

10. април 2023.

Др ум. Снежана Петровић, доцент добитница награде „Момо Капор“ за ликовну уметност

Овогодишња награда „Момо Капор“ за ликовну уметност припала је сликарки др ум. Снежани Петровић, доцент са Катедре за графику Департмана ликовних и примењених уметности Академије уметности Нови Сад.

Задужбина „Момо Капор“ дванаесту годину заредом додељује награде за књижевност и остварења у ликовној уметности, а др ум. Снежана Петровић, доцент шеста је добитница награде за ликовну уметност.

Жири у саставу Дејан Ђорић, ликовни критичар (председник жирија), Драган Ј. Данилов, књижевник и ликовни критичар и галеристкиња Сања Бјелановић Јанковић једногласно је донео одлуку да је овогодишња добитница награде сликарка чија дела припадају уметничком жанру фигуративног надреализма и фантастичног сликарства. „Снежану Петровић жири сматра једном од најбољих сликарки у Србији. Једино је она, као професорка, сликарка, цртачица и графичарка, успела да у богатој балканској фантастичној фигурацији да нов и оригиналан допринос.“ истиче се у образложењу жирија.

Награда се састоји од плакете од сребра са мотивом школице и новчаног износа који додељује покровитељ ове награде Ерсте Банка, традиционални пријатељ културе, уметности и савременог културног стваралаштва на нашим просторима.

Награда „Момо Капор“ ће Снежани Петровић бити уручена на свечаној церемонији у понедељак 10. априла са почетком у 12 часова у Свечаној сали Скупштине града.

„Велика је част примити награду која носи име Моме Капора, нашег великог уметника који је имао дара да писаном речју и ликовним изразом фантастично презентује суштину живота. Био је мајстор да ухвати оно вечно у свакидашњем. Нажалост, никада нисам имала част да упознам Мому лично, али сам имала прилику да посетим дом у коме је живео и радио. Ликовна дела која је стварао са лакоћом, без обзира биле то слике или цртежи, одишу специфичном енергијом која просто зове посматрача на поновно виђање. Није ли то она суштина нашег стварања? Уткати нашу енергију која ће вечно исијавати и кореспондирати са посматрачем. Чувене Момине школице, симболи детињства, које је много пута сликао, носе универзалну симболику суштине живота – циљ је постати човек, а срећа је остати дете у души.“ изјавила је Снежана Петровић, поводом награде.

Љиљана Капор, оснивач Задужбине „Момо Капор“ истакла је да је циљ Задужбине да се посебно истичу млади ликовни ствараоци, јер код нас не постоје награде које подстичу њихов рад. „Сигурна сам да је Момо узор многим уметницима и зато је важно да посебно ценимо њихов рад и подстичемо их да се развијају и имају могућност да неспутано стварају и покажу свој раскошни таленат. Снежана Петровић је сигурно најистакнутији представник своје генерације и надам се да ће јој ова награда дати још већи подстрек и помоћи у даљем раду“ рекла је Љиљана Капор.

Доктор ликовне уметности Снежана Петровић, рођена је 1977. године у Новом Саду, где и данас живи и ради. Дипломирала је и магистрирала на Академији уметности Универзитета у Новом Саду, а докторске студије је завршила 2015. године на Факултету ликовних уметности Универзитета уметности у Београду на студијском програму графика под менторством професора Жарка Смиљанића. Од 2017. године ради као доцент на Катедри за графику Департмана ликовних и применњених уметности Академије уметности Универзитета у Новом Саду.

До сада је учествовала на око 220 групних изложби, а у Србији и иностранству је реализовала 21 самосталну изложбу. За свој целокупни уметнички и педагошки рад добила је десетак домаћих и иностраних награда и признања. Њени радови припадају савременом имагинарном реализму, а изражава се кроз слику, графику, цртеж и инсталације. Специјалност Снежане Петровић као визуелног уметника су уље на платну и дрвету, као и графичка техника мецотинте. Њени радови се налазе у многим приватним колекцијама, као и у националним галеријама и музејима широм света.

Како би сви заинтересовани могли да се упознају са делима добитнице, Задужбина ће организовати и самосталну изложбу награђене уметнице у београдској галерији Сањај, која ће бити отворена 13. априла.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.