Scroll Top

А-фест: Концерт Омаж Рахмањинову

Omaž Rahmanjinovu spojene fotke
}}

А-фест: Концерт Омаж Рахмањинову
Среда 27.12.2023. у 20.00
Новосадска синагога

А-фест: Концерт Омаж Рахмањинову

Концерт Омаж Рахмањинову на коме ће наступити Ивана Дамјанов Илић, Дарије Себић, Коста Кнежевић, Стефан Ракић одржаће се у среду, 27.12.2023. у Новосадској синагоги са почетком у 20 часова.

Ивана Дамјанов Илић рођена је у Зрењанину 1999. године. Клавир је почела да свира са три године и добитница је преко 80 првих награда. Тренутно је на завршној години докторских студија у класи проф. Милана Миладиновића и запослена је као асистент на Катедри за клавир на Академији уметности у Новом Саду. Универзитет у Новом Саду прогласио ју је студентом генерације из области уметности 2019. године и доделио јој награду за изузетне успехе на међународним такмичењима. 2020. године добила је престижну награду “Искра културе” i „Мали принц“. Наступала је у најзначајнијим културним центрима и салама широм Србије, као и у Румунији, Немачкој, Италији, Малти, Аустрији, Француској, Хрватској и Мађарској. Такође је снимала за РТВ и РТС. Наступала је на значајним фестивалима, као и на хуманитарним концертима.

Од бројних изузетних уметничких референци издваја се наступ са чувеним виолинистом Романом Симовићем и челистом Драганом Ђорђевићем на Коларцу, четири наступа са оркестром на Концертној турнеји (Дебрецин, Будимпешта, Балатон, Љубљана) као солиста са World Youth Orchestra и легендарним пијанистом и диригентом Тамашом Вашаријем, а затим три наступа као солиста са Зрењанинским симфонијским оркестром (турнеја: Темишвар, Зрењанин, Нови Сад) и као солиста са симфонијским оркестром Академије уметности Нови Сад и дирегентом Андрејом Бурсаћем. Добитница је награде за најбољи солистички реситал и најбољег учесника фестивала Nei Suoni dei Luoghi у Италији (Удине).

Дарије Себић (Београд, 1981) завршио је Музичку школу Мокрањац у класама Снежане Милосављевић и Радојке Јовичић. Дипломирао је и магистрирао на Факултету музичке уметности у Београду у класи Лидије Станковић. Додатно се усавршавао код признатих уметника као што су Наташа Вељковић, Александар Маџар и Шандор Фалваи. Освојио је бројне награде на међународним такмичењима, укључујући прву награду на такмичењу ЕПТА 2003, специјалну награду на Међународном такмичењу Jeunesse Musicales 2004, специјалне награде Исидора Бајића и Оливијеа Месијана на Међународном такмичењу у Новом Саду 2008.

Редовно наступа као солиста и камерни музичар у земљи и иностранству. Наступао је у неким од најреномиранијих сала у Риму, Бечу, Бадену, Штутгарту и Москви. Сарађивао је са бројним истакнутим уметницима као што су Властимир Трајковић, Исидора Жебељан, Александра Седлар, Биљана Китановић, Милош Раичковић, Сергеј Полуњин, Саша Мирковић. Активно је наступао са камерним оркестром “Љубица Марић”. Снимио је ЦД за издавачку кућу Гварнеријус са делима Листа и Бетовена. Био је ангажован као асистент/демонстратор на Факултету музичке уметности у Београду, а тренутно ради на Академији уметности Универзитета у Новом Саду као доцент на Катедри за клавир (предмет: Упоредни клавир). Тренутно је на завршној години докторских студија у класи професора Дориана Лељака.

 

 

Коста Кнежевић је завршио основну и средњу музичку школу “Коста Манојловић” у Земуну. Основне и мастер академске студије завршио је у класи професора Ратимира Мартиновића и асистенткиње Валентине Ненашеве на Академији уметности у Новом Саду. Усавршавао се на Факултету музичке и визуелне уметности у Печују у класи професора Чабе Кираља, као и на Уметничком колеџу Ченгду универзитета у Кини у класи професора Павла Рајкерса, као стипендиста Министарства просвете Кине. Тренутно похађа докторске студије под менторством професора Кемала Гекића. Био је полазник бројних мајсторских курсева еминентних професора као што су Игор Лазко, Лидија Бизјак, Александар Сердар, Грегорж Куржински, Летициа Микиелони, Жак Рувије, Тереза Тревизан, Флавио Закариа, Фреди Кемпф и Золтан Фејервари. Остварио је значајан успех на многим такмичењима као што су Републичко такмичење, Међународно такмичење “Даворин Јенко”, Такмичење за младе пијанисте у Нишу, и др.

Наступао је као солиста, камерни музичар и корепетитор у свим значајнијим дворанама у Србији и региону, у оквиру бројних манифестација као што су: Турнеја поводом годишњице смрти Марка Тајчевића и Василија Мокрањца, “Василије Мокрањац Фест”, “НЕО фестивал”, “Дани Владе Милошевића”, “Калемегдански сутони”, “Калеидоскоп културе”, “Convivium Musicum”, “Nei suoni dei luoghi” и други. Тренутно је запослен у звању доцента на катедри за клавир Академије уметности у Новом Саду, на предмету Упоредни клавир, а ангажован је такође и као координатор програма фестивала “СОМУС” у Сомбору.

 

Стефан Ракић је рођен у Шапцу 1989.год.  Започео је музичко образовање у шестој години у класи проф. Гоаре Лазић у Музичкој школи “Михаило Вукдраговић” у Шапцу. Завршио је основне и мастер студије клавира у класи проф. Светлане Богино. Доцент је на предмету Упоредни клавир на Академији уметности у Новом Саду и тренутно завршава докторске студије клавира у класи проф. Милана Миладиновића.

Учествовао је на мајсторским курсевима водећих међународних професора и остварио наступе широм Србије и у иностранству, укључујући фестивале у Француској и Аустрији. Добитик је  бројних награда на домаћим и интернационалним  такмичењима од којих се издвајају Специјална награда и Лауреат на Републичком такмичењу и 1. награда на Међународном такмичењу Festival Musica in Laguna у Италији. Добитник је стипендије за учешће на међународном летњем курсу у Аустрији и освојио је Награду за најбољи наступ на истом курсу. Добитник је академске награде “Мали принц” као најбољи студент музичког департмана и Награде Универзитета Новог Сада за изузетне уметничке резултате..

 

 

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.