Scroll Top

Одржан мастерклас за младе композиторке и композиторе

Tijana Borbely ARSFID-24
}}

Одржан мастерклас за младе композиторке и композиторе

Одржан мастерклас за младе композиторке и композиторе

На недавно завршеном Мастеркласу за младе композиторке и композиторе који се организује у оквиру пројекта АРСФИД учествовало је осморо одабраних учесника из Србије и региона. Услов за учешће на мастеркласу је била написана соло песма на стихове српских модерних песникиња. На тај начин умрежене су две уметничке линије, а млади уметници упознали су се са богатом поетском грађом коју могу користити у свом композиционом стваралаштву.

Током два дана, 16. и 17. децембра, у Музичкој школи “Исидор Бајић” у Новом Саду, учесници у присуствовали бројним предавањима и радионицама на тему композиционог процеса, са посебним фокусом на писање соло песама, технику гласа, пијанистичку деоницу, приступу текстуалном материјалу, као и структурално-формалним могућностима.

Мастеркласом је руководила проф. др ум. Александра Вребалов, композиторка, заједно са др ум. Радославом Воргић Журжован, вокалном уметницом и доц. Невеном Совтић, МА, пијанисткињом, које су као менторке поделиле своја знања и искуства у раду са младим уметницима. Учесници мастеркласа, Јована Јањић (ФМУ, Београд), Димитрије Бељански (АУНС, Нови Сад), Фарук Мехић (АУ Бања Лука, Бихаћ), Тамара Кнежевић (АУНС, Нови Сад), Ивана Говорчин (АУНС, Нови Сад), Гаврило Марковић (МШ, Ниш), Петра Спасојевић (МШ, Нови Сад), Милан Јовановић (АУНС, Нови Сад, Суботица) представили су своје соло песме које ће ускоро бити промовисане на јутјуб каналу пројекта.

Мастерклас за младе композиторе и композиторке реализује се у оквиру пројекта „Историја и идентитет уметнице у српској модерној уметности – креирање извора за научну и уметничку транспозицију – АРСФИД“.

Пројекат је финансиран средствима Фонда за науку Републике Србије у оквиру програма Идентитети, бр. пројекта 1010. Носилац пројекта је Академија уметности у Новом Саду, а партнери су Факултет музичке уметности у Београду и Институт за књижевност и уметност у Београду.

Руководитељка пројекта је проф. др Наташа Црњански.

Фото: Тијана Борбељ

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.