Scroll Top

Јавни позив „Србија/1. МАЈ 2022.“

prvi_maj_ispravljen
}}

Јавни позив „Србија/1. МАЈ 2022.“
Катедра за нове ликовне медије
Департман ликовних уметности

Ове године навршава се 136 година од немира на Хејмаркету у Чикагу из 1886. године.  Током ових демонстрација радничког покрета, у чији знак се првомајски празник рада и обележава, седам полицајаца и најмање четири цивила изгубило је своје животе. Сама демонстрација је отпочела као реакција на убиство једног и повреде неколико радника од стране полиције дан раније у штрајку и борби за осмочасовно радно време.

136 година након борбе радничке класе за своја права, можемо себи поставити питање у којој мери су се права радника на светском нивоу променила? У ком обиму су експлоатација, ниске дневнице и непоштовање радничких права у глобалном поретку финансијског капитализма и данас саставни део појединих земаља, посебно оних у развоју?

Празник рада, поред тога што окупља раднике и симпатизере радничке класе у виду демонстрација у градовима, постао је, сасвим легитимно и симбол уживања; дан када се са својом породицом, пријатељима или партнером одмара, иде на излет или прави роштиљ.

Ове двојаке тежње – жеља за остваривањем већих права и жеља за одмором – на први поглед контрадикторне, заправо чине језгро једне те исте човекове потребе да његов индивидуални микрокосмос наиђе на разумевање и поштовање. Сасвим свесни бесконачног броја личних искустава и склоности у којима се ова потреба може отелотворити, Катедра за нове ликовне медије организује конкурс. Право учешћа имају сви: грађани Србије, грађани Света, туристи, имигранти и остали који желе да прокоментаришу 1. мај 2022.

Позивамо све грађанке и грађане да нам пошаљу видео снимак (максималног трајања до 5 минута) и / или до пет фотографија. Једини услов је да видео снимак или фотографија буде снимљен током 1. маја 2022. Овековечите сасвим обичан или необичан дан, било да празник рада за вас представља дан за одмор и уживање или позив на активизам!

Селектовани видео-материјал ће бити измонтиран у дугометражни документарни филм и представљен заједно са фотографијама у специјалном издању Интернационалног фестивала кратког филма и видеа SHORTZ који је планирам током децембра месеца 2022. Са нестрпљењем очекујемо разноврстан материјал који ће представљати основну грађу овог филма који је генерисан од стране одабра них учесника.

Технички услови конкурса:Минимална резолуција видео снимка или фотографије је Full HD (1920×1080).  За видео снимак дозвољен је само хоризинтални формат.

Рок за слање радова је до краја маја 2022. 

Радове у зависности од величине можете послати путем WeTransfera, Sendspace-a, MyAirBridge-a, Google Drive-a или Drop Box-a.

Приликом слања радова учесници пројекта прихватају услове конкурса. Наведите своје име и презиме, локацију и време (доба дана) снимљеног материјала.

Линк са ког је могуће преузети Ваш рад пошаљите на следећи е-маил: prvimajkonkurs@gmail.com

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.