Scroll Top

Међународна научна конференција СТУДИЈЕ ВИДЕО-ИГАРА

SGA - SVI Conference _WEB 1920x690 + logos
}}

Међународна научна конференција СТУДИЈЕ ВИДЕО-ИГАРА
9. и 10.12.2022.
Центарлна зграда Ректората
Универзитет у Новом Сада

У Новом Саду ће у петак, 9. децембра 2022. бити одржано друго издање конференције Студије видео-игара, која након успешног прошлогодишњег издања од ове године има међународни карактер. Очекује вас преко 50 пријављених радова и излагања, два keynote предавача из иностранства, као и округли сто о перспективама образовања у домену гејминга, у организацији SGA. Дан касније, учеснике очекује и богат програм у оквиру онлајн дела конференције. Друга међународна научна конференција Video Game Studies (Студије видео-игара) одржаће се 9. и 10. децембра 2022. у Централној згради Универзитета у Новом Саду (Др Зорана Ђинђића 1).

Ове године, индустрија видео-игара обележава пет деценија постојања, јер је 1972. године изашла прва играчка конзола Одисеја, и основана прва компанија за производњу видео-игара Атари. Идући у корак са овим јубилејом, овогодишња конференција СВИ посвећена је теми Video games as a challenge to Academia – 50 years of the gaming industry (Видео игре као изазов за науку – 50 година индустрије видео-игара). Усредсређујући се на науку и производњу видео-игара, конференција испитује различите аспекте и нивое повезаности науке и индустрије. Она је замишљена као прилика за преиспитивање и разраду закључака који су се искристалисали током прошлогодишње СВИ конференције, на којој су, по први пут у Србији, промовисане студије видео-игара као нова научна област.

Поред Академије уметности Нови Сад (Универзитет у Новом Саду) у организацији ове године учествују и Филолошки факултет (Универзитет у Београду) и Асоцијација индустрије видео игара Србије (SGA). SGA подржава конференцију кроз програм суперкластера Creative Tech Serbia. Пилот суперкластер подржан је од стране пројекта „Србија иновира“ који спроводи ICT Hub из Београда, уз подршку USAID у Србији.

Скуп ће отворити проф. Синиша Бокан, декан Академије уметности Нови Сад и проф. др Манојло Маравић, председник одбора конференције. Уводни говор одржаће Оли Сотама, професор Универзитета Тампере у Финској и уредник зборника Game Production Studies, а потом ће следити пленарна предавања Атиле Сантнера, из компаније ММОS, који је уједно и гостујући предавач на Универзитету McGill у Монтреалу, и Дражена Маравића, оснивача Центра за студије будућности.

Предлоге за излагања послало је 54 истраживача из Србије, Израела, САД, Италије, Кине, Шведске, Тајланда, Велике Британије, Турске, Шри Ланке, Малезије, Француске, Хрватске и Аустрије. На конференцији ће бити разматрана бројна питања, а само нека од њих су: Каква значења можемо да откријемо у текстуалној анализи игре? Које су релације видео игара и уметности? Који је потенцијал озбиљних игара у образовању и терапији? Каква је динамика стварања играчких заједница? Каква је будућност развоја критике видео игара? Где су тачке сусрета индустрије и друштвено – хуманистичких наука?

Комплетну агенду конференције можете погледати ОВДЕ.

У оквиру конференције, SGA кроз програм суперкластера Creative Tech Serbia организује и радни округли сто под називом Перспективе и изазови едукације у области гејминга у Србији. Идеја је да се окупе представници свих релеватних академских и институција неформалног образовања који у својим наставним програмима имају било предмете, било читаве смерове или студијске програме посвећене професионалном развоју за домен развоја видео игара и сродних дисциплина, или пак програме који покривају теме и области које су комплементарне раду у овој индустрији.

Циљ је да се сагледају садашњи капацитети и текући програми, као и да се размене информације о даљим плановима и изазовима са којима се актери образовног система у овом погледу сусрећу. Жеља SGA је да заједничким снагама развија едукативне и академске иницијативе посвећене гејмингу, да допринесе њиховом унапређењу и да их увеже са стварним потребама индустрије.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.