Scroll Top

Дан Академије уметности – представа „На дну“ oнлајн емитовање

Na dnu predstava
}}

Дан Академије уметности
Онлајн емитовање представе “На дну”
Јутјуб канал Академије уметности, 22. април 2020. у 21.00
Департман драмских уметности

Поводом 46. рођендана Академије уметности у среду, 22. априла 2020. премијерно ће се емитовати са почетком у 21 часова на јутјуб каналу Академије уметности дипломска представа „НА ДНУ“ студената глуме на српском језику у класи проф. Бориса Исаковића, Миљана Војновића, сам. стр. сарадника и Филипа Ђурића, сарадника.

Поводом емитовање представе и Дана Академије уметности проф. Борис Исаковић обратио се студентима и запосленима:

“Човек то је истина! Шта је то човек?… То ниси ти, нисам ја, нису они… не! То си ти, ја, они, старац, Наполеон, Мухамед… сви заједно! (У ваздуху прстом оцртава човекову фигуру.) Разумеш? То је огромно! У томе је сваки почетак и крај… Све је у човеку, све за човека. Постоји само човек, све остало је дело његових руку и његовог мозга! Човек! То је величанствено! То звучи… поносно! Човек! Треба поштовати човека!”, монолог Сатина из дела „На дну”, Максима Горког.

Прошло је нешто више од годину дана од кад је изведена дипломска представа “На дну”, Максима Горког. За мене, по свему, још један импозантан процес на Академији уметности, и рад који је укључио чак три генерације студената глуме, једну класу студената режије и студенте са студијског програма АВ медији, са модула светло, звук и колеге са фотографије, Департмана ликовних уметности. По самом обиму учесника, пројекат који се последњих година ретко виђа и у нашим релевантним позоришним институцијама. Ово заиста сведочи о великом потенцијалу који Академија уметности има, али и о спремности, вољи и енергији свих студената, међу којима је, великој већини, овај рад био нешто што превазилази оквире задатог плана и програма на студијама које похађају. И овакви пројекти, испоставља се, нису реткост на нашој школи. Имам утисак да пролазећи кроз овакве процесе, сви заједно, и професори и студенти, имамо прилику да учимо. Мени, као професору, помогли су рецимо да стекнем увид у то колико је важно неговати сарадњу међу свим одсецима и уверили ме у неопходност још тешњег повезивања наших одсека. И на томе чини ми се треба још радити. Што се студената тиче, мислим да отварањем оваквог креативног процеса, заједничког за све, они на најбољи могући начин и крајње практично стичу увид у целину и функционисање једног сложеног уметничког система, у овом случају, позоришта. И на крају, а заправо по важности сигурно да припада почетку, јесте сам избор комада “На дну” и велики Максим Горки чије су речи мудрости и снаге, загледаност унутар људског бића и вера у Човека, учинили да се окупимо и на том окупу и одржимо, а верујем и сваком од нас отшкринуле делић свести усмеравајући нас да смисао можемо тражити само унутар нас самих.

Данас док ово пишем, у околностима у којима се сви налазимо, чини ми се још снажније верујем речима Горког. Питање је хоћемо ли његову лекцију с почетка овог текста применити.

Срећан нам свима 46. рођендан наше Академије уметности у Новом Саду!

Ред. проф. Борис Исаковић

 

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.