Scroll Top

Позив за учешће на пројекту “Фотографија као метод визуелног истраживања”

mija cuk
}}

Пројекат”Фотографија као метод визуелног истраживања”
Катедра за фотографију
Департман ликовних уметности
Академија уметности
Рок: 25. новембар 2018.

Катедра за фотографију расписује позив за учешће на пројекту “Фотографија као метод визуелног истраживања” који је отворен за све студенте Департмана ликовних уметности основних и мастер студија Академије уметности.

Након успешног одржавања Првог међународног симпозијума фотографије који се фокусирао на фотографију као метод визуелног истраживања (http://www.studentbiennial ns.com/2017/index2017_simpozijum.php?kojaStranica=About) а који је уз велику заинтересованост студената и шире, стручне јавности потврдио неопходност научног промишљања фотографије у институционалним оквирима Академије уметности, Катедра за фотографију одлучила је да ове године уприличи и Зборник о фотографији који ће се базирати на излагањима учесника симпозијума одржаном 20. и 21. децембра 2017. године, обогаћен и новим текстовима који пружају увид у фотографију са позиције историје уметности, филозофије, социологије, студија културе и рода.

Како би се превазишле предрасуде о херметичности теорије и науке о фотографији, Катедра за фотографију планира да започне рад на пројекту –  изложби инспирисану текстовима који ће бити објављени у Зборнику. Теоријски текстови биће визуализовани од стране студената Академије уметности, упућујући на доминантно схватање фотографије као текста у последњих неколико година. Тиме ће сегменти научних есеја или њихов садржај бити преточени у фотографију, фотоколаж или други фотографски поступак како би студенти у обрнутом процесу указали на сопствено разумевање понуђених теза.

Промоција Зборника, и пратећа изложба планирани су за април 2019. године. Рад на пројекту укључиће индивидуалне и групне консултације са студентима, анализе текстова, менторство практичних радова, као и припрему изложбе.

Материјалне трошкове (радни материјал, продукција изложбе, каталог са радовима) покрива Катедра за фотографију Академије уметности у Новом Саду. Сви текстови у Зборнику писани су на енглеском језику те је потребно познавање овог језика како би се учествовало у пројекту.

Овом приликом позивамо све заинтересоване студенте да се пријаве за учешће на конкурсу, слањем краћег мотивационог писма у којем се образлаже интересовање за овај пројекат. Пријаве послати на емаил адресу: bijenale.foto@gmail.com. Конкурс је отворен до 25. новембра 2018. године.

За сва питања и додатне информације, можете контактирати:

проф. Јелена Ковачевић Воргучин: jelka.photo@gmail.com

проф. др Дијана Метлић: dijana.metlic@uns.ac.rs

стручни сарадник, Миа Ћук: miacuk.art@gmail.com

 

 

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.