Позив за учешће на пројекту “Фотографија као метод визуелног истраживања”

mija cuk
}}

Пројекат”Фотографија као метод визуелног истраживања”
Катедра за фотографију
Департман ликовних уметности
Академија уметности
Рок: 25. новембар 2018.

Катедра за фотографију расписује позив за учешће на пројекту “Фотографија као метод визуелног истраживања” који је отворен за све студенте Департмана ликовних уметности основних и мастер студија Академије уметности.

Након успешног одржавања Првог међународног симпозијума фотографије који се фокусирао на фотографију као метод визуелног истраживања (http://www.studentbiennial ns.com/2017/index2017_simpozijum.php?kojaStranica=About) а који је уз велику заинтересованост студената и шире, стручне јавности потврдио неопходност научног промишљања фотографије у институционалним оквирима Академије уметности, Катедра за фотографију одлучила је да ове године уприличи и Зборник о фотографији који ће се базирати на излагањима учесника симпозијума одржаном 20. и 21. децембра 2017. године, обогаћен и новим текстовима који пружају увид у фотографију са позиције историје уметности, филозофије, социологије, студија културе и рода.

Како би се превазишле предрасуде о херметичности теорије и науке о фотографији, Катедра за фотографију планира да започне рад на пројекту –  изложби инспирисану текстовима који ће бити објављени у Зборнику. Теоријски текстови биће визуализовани од стране студената Академије уметности, упућујући на доминантно схватање фотографије као текста у последњих неколико година. Тиме ће сегменти научних есеја или њихов садржај бити преточени у фотографију, фотоколаж или други фотографски поступак како би студенти у обрнутом процесу указали на сопствено разумевање понуђених теза.

Промоција Зборника, и пратећа изложба планирани су за април 2019. године. Рад на пројекту укључиће индивидуалне и групне консултације са студентима, анализе текстова, менторство практичних радова, као и припрему изложбе.

Материјалне трошкове (радни материјал, продукција изложбе, каталог са радовима) покрива Катедра за фотографију Академије уметности у Новом Саду. Сви текстови у Зборнику писани су на енглеском језику те је потребно познавање овог језика како би се учествовало у пројекту.

Овом приликом позивамо све заинтересоване студенте да се пријаве за учешће на конкурсу, слањем краћег мотивационог писма у којем се образлаже интересовање за овај пројекат. Пријаве послати на емаил адресу: bijenale.foto@gmail.com. Конкурс је отворен до 25. новембра 2018. године.

За сва питања и додатне информације, можете контактирати:

проф. Јелена Ковачевић Воргучин: jelka.photo@gmail.com

проф. др Дијана Метлић: dijana.metlic@uns.ac.rs

стручни сарадник, Миа Ћук: miacuk.art@gmail.com

 

 

Сличне вести