Scroll Top

Мина Петрић лауреат Искре културе Културног центра Војводине „Милош Црњански“

mina_petric_2
}}

Мина Петрић лауреат Искре културе Културног центра Војводине „Милош Црњански“

Мина Петрић лауреат Искре културе Културног центра Војводине „Милош Црњански“

Mина Петрић, драмска списатељица и стручни сарадник на Катедри за драматургију Департмана драмских уметности добиница је овогодишње награде Искре културе Културног центра Војводине „Милош Црњански“ која се додељује за савремено стваралаштво младом аутору до 35 година.

Мина Петрић делује на више различитих поља, као позоришна драматуршкиња, драмска списатељица и сценаристкиња, али и као теоретичарка уметности, те позоришна и филмска критичарка. Она из године у годину потврђује не само изузетан таленат, него и посвећеност и марљивост, који су је одликовали и на Академије уметности у Новом Саду, где је као најбољи студент драмског департмана добила Награду „Мали принц”. Већ од првих професионалних корака њен ангажман карактеришу промишљеност и иновативност, те је, рецимо, као драматург представе „Код вечите славине”, на импресиван начин савладавајући лирски лавиринт Момчила Настасијевића, његову поетику симболизма и матерње мелодије, смисленим посезањем за његовом поезијом, успела да публици приближи унутрашње стање ликова заточених у беспућу. То је, уосталом, препознао и жири 66. Стеријиног позорја, доделивши јој 2022. најзначајније признање у свету домаћег театра, баш као што је то урадио и овогодишњи позоријански жири, вреднујући драматизацију представе „Што на поду спаваш”, што ју је увело у веома узак круг театарских посленика који могу да се похвале са две узастопне Стеријине награде. Највиша еснафска признања, уз чињеницу да се драма „Незаборавак, поточница, змијске очи” Мине Петрић лане нашла у најужем избору за Стеријину награду за драмски текст, а да је ове године луткарска представа зрењанинског Народног позоришта „Тоша Јовановић” „Прадевојчица”, настала на темељима њене драматизације истоименог романа-метафоре Десанке Максимовић, освојила Гран при на 30. Међународном фестивалу позоришта за децу у Суботици. Све су то били аргументи за одлуку жирија да ова млада, свестрана списатељица буде награђена престижном наградом „Искре културе”, коју додељује Културни центар Војводине „Милош Црњански”.

Свечана додела Годишњих награда биће уприличена у среду, 13. децембра у 18 часова у Свечаном холу Покрајинске владе (Булевар Михајла Пупина 16, Нови Сад).

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.