Scroll Top

ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА ЗБОРНИКА РАДОВА АКАДЕМИЈЕ УМЕТНОСТИ

promocija-zbornika-2

ЗБОРНИК БОГАТИЈИ ЗА ДВЕ РУБРИКЕ: РЕЧ УМЕТНИКА И ЕСЕЈИ И ПРИКАЗИ 

Промоција Зборника радова Академије уметности одржана је 2. децембра у Академији уметности у Новом Саду. Присутнима се испред Универзитета у Новом Саду обратила проф. др Снежана Смедеревац, проректорка за науку истичући значај Зборника радова и његову улогу у промоцији научне мисли о уметности, а проф. др Богдан Ђаковић, продекан за научноистраживачки рад Академије уметности поздравио је све присутне у име Управе Академије уметности.

Четврти број Зборник радова Академије уметности промовисали су:  професор емеритус Универзитета у Новом Саду Боро Драшковић и проф. Милош Заткалик, редовни професор Факултета музичке уметности у Београду, као и чланови уредништва: др Весна Крчмар, професорка емерита Универзитета у Новом Саду – др Ирина Суботић, др Манојло Маравић, др Драган  Стојменовић и др Наташа Црњански, уредница. У музичком делу су учествовали награђивани студенти Академије: Ања Малков (флаута) и Каја Мандић Плавшић и Милорад Ћирић (клавир).

Четврти број Зборника радова Академије уметности изнедрен је у сарадњи с великим бројем аутора, уметника и мислилаца о уметности из читавог региона. Задржавајући концепт објављивања научних радова из свих области науке о уметности и уметничког образовања, Зборник је од овог броја богатији за две рубрике, Реч уметника и Есеји и прикази. Зборник отвара рубрика Реч уметника у којој је прва гошћа била Јасна Ђуричић, професорка Академије уметности и вишеструко награђивана глумица. Поводом „Добричиног прстена“, она је поделила своја размишљања у разговору с професорком Весном Крчмар. Симболичним насловом свог текста „Промена Промене“, професор емеритус Боро Драшковић иницира и провоцира контемплацију уметности, инаугуришући тиме, на известан начин, и текстове који следе.

Четири рубрике:Теорија, филозофија и психологија уметности; Студије о музичкој уметности; Театрологија, и Студије филмске уметности броје укупно осамнаест научних радова које предводе еминентни теоретичари уметности, музике, драме и филма из земље и региона. Од тога је пет радова аутора из региона (Хрватска, Босна и Херцеговина), а тринаест радова аутора из земље. Рубрику Теорија, филозофија и психологија уметности отвара рад професора Маријана Рихтера у коме су разрађена најинтригантнија питања савремене стваралачке праксе, предводећи тиме и остале, семиотички обојене текстове. Студије о музичкој уметности, као наредна рубрика, почиње текстом професора Милоша Заткалика, композитора и теоретичара музике, који кључним термином „наратологија“ окупља радове на тему музичке уметности.

Рад професорке Иване Буљан Легати отвара рубрику Театрологија у којој су имплементирана научна сазнања из различитих субобласти театролошких истраживања. Рубрика Студије филмске уметности почиње текстом професора Дејана Николаја Краљачића, обухватајући радове у којима се филм промишља у широком дијапазону од глобалних до локалних оквира, са свим његовим специфичностима условљеним тим „географским“ границама.У рубрици Есеји и прикази представљена је монографија о значајном музичком педагогу и ствароцу са ових простора – Исидору Бајићу ауторке Данијеле Кличковић, као и некролог посвећен преминулом професору Жарку Ружићу који су припремиле др Весна Марковић и др Весна Крчмар. Преглед најважнијих догађаја на Академији уметности у школској 2014/2015. години, као и најзначајније награде студената, Биографије аутора и Упутство за ауторе заокружују четврти број. На њему је сарађивало укупно тринаест рецензената са седам различитих универзитета из земље и иностранства. Свој допринос реализацији часописа дали су и остали чланови уредништва: музиколошкиња др Ира Проданов Крајишнник, др Весна Карин, секретарица и мр Атила Капитањ, вишеструко награђивани дизајнер у улози техничког уредника.

Часопис Зборник радова Академије уметности се налази у режиму отвореног приступа, тако да се чланци могу читати и на сајту Српског цитатног индекса, а све новости у вези са његовом активношћу могу се од ове године пратити и на друштвеним мрежама Фејсбук и ResearchGate која повезује научнике из читавог света. Од ове године отворена је могућност објављивања радова и на енглеском језику, те je у складу са тим формиран Mеђународни уреднички одбор који између осталих чине: др Гинтер Бергхаус са Универзитета у Бристолу и др Татјана Марковић са Универзитета у Бечу.

Зборник радова Академије уметности је научни часопис који излази једанпут годишње од 2013. године. Уредница првог броја била је др Весна Крчмар, а другог и трећег др Манојло Маравић.

Зборник радова ускоро објављује позив ауторима за пети број који ће бити штампан 2017. године.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.