ODRŽANA PROMOCIJA ZBORNIKA RADOVA AKADEMIJE UMETNOSTI

promocija-zbornika-2

ZBORNIK BOGATIJI ZA DVE RUBRIKE: REČ UMETNIKA I ESEJI I PRIKAZI 

Promocija Zbornika radova Akademije umetnosti održana je 2. decembra u Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Prisutnima se ispred Univerziteta u Novom Sadu obratila prof. dr Snežana Smederevac, prorektorka za nauku ističući značaj Zbornika radova i njegovu ulogu u promociji naučne misli o umetnosti, a prof. dr Bogdan Đaković, prodekan za naučnoistraživački rad Akademije umetnosti pozdravio je sve prisutne u ime Uprave Akademije umetnosti.

Četvrti broj Zbornik radova Akademije umetnosti promovisali su:  profesor emeritus Univerziteta u Novom Sadu Boro Drašković i prof. Miloš Zatkalik, redovni profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, kao i članovi uredništva: dr Vesna Krčmar, profesorka emerita Univerziteta u Novom Sadu – dr Irina Subotić, dr Manojlo Maravić, dr Dragan  Stojmenović i dr Nataša Crnjanski, urednica. U muzičkom delu su učestvovali nagrađivani studenti Akademije: Anja Malkov (flauta) i Kaja Mandić Plavšić i Milorad Ćirić (klavir).

Četvrti broj Zbornika radova Akademije umetnosti iznedren je u saradnji s velikim brojem autora, umetnika i mislilaca o umetnosti iz čitavog regiona. Zadržavajući koncept objavljivanja naučnih radova iz svih oblasti nauke o umetnosti i umetničkog obrazovanja, Zbornik je od ovog broja bogatiji za dve rubrike, Reč umetnika i Eseji i prikazi. Zbornik otvara rubrika Reč umetnika u kojoj je prva gošća bila Jasna Đuričić, profesorka Akademije umetnosti i višestruko nagrađivana glumica. Povodom „Dobričinog prstena“, ona je podelila svoja razmišljanja u razgovoru s profesorkom Vesnom Krčmar. Simboličnim naslovom svog teksta „Promena Promene“, profesor emeritus Boro Drašković inicira i provocira kontemplaciju umetnosti, inaugurišući time, na izvestan način, i tekstove koji slede.

Četiri rubrike:Teorija, filozofija i psihologija umetnosti; Studije o muzičkoj umetnosti; Teatrologija, i Studije filmske umetnosti broje ukupno osamnaest naučnih radova koje predvode eminentni teoretičari umetnosti, muzike, drame i filma iz zemlje i regiona. Od toga je pet radova autora iz regiona (Hrvatska, Bosna i Hercegovina), a trinaest radova autora iz zemlje. Rubriku Teorija, filozofija i psihologija umetnosti otvara rad profesora Marijana Rihtera u kome su razrađena najintrigantnija pitanja savremene stvaralačke prakse, predvodeći time i ostale, semiotički obojene tekstove. Studije o muzičkoj umetnosti, kao naredna rubrika, počinje tekstom profesora Miloša Zatkalika, kompozitora i teoretičara muzike, koji ključnim terminom „naratologija“ okuplja radove na temu muzičke umetnosti.

Rad profesorke Ivane Buljan Legati otvara rubriku Teatrologija u kojoj su implementirana naučna saznanja iz različitih suboblasti teatroloških istraživanja. Rubrika Studije filmske umetnosti počinje tekstom profesora Dejana Nikolaja Kraljačića, obuhvatajući radove u kojima se film promišlja u širokom dijapazonu od globalnih do lokalnih okvira, sa svim njegovim specifičnostima uslovljenim tim „geografskim“ granicama.U rubrici Eseji i prikazi predstavljena je monografija o značajnom muzičkom pedagogu i stvarocu sa ovih prostora – Isidoru Bajiću autorke Danijele Kličković, kao i nekrolog posvećen preminulom profesoru Žarku Ružiću koji su pripremile dr Vesna Marković i dr Vesna Krčmar. Pregled najvažnijih događaja na Akademiji umetnosti u školskoj 2014/2015. godini, kao i najznačajnije nagrade studenata, Biografije autora i Uputstvo za autore zaokružuju četvrti broj. Na njemu je sarađivalo ukupno trinaest recenzenata sa sedam različitih univerziteta iz zemlje i inostranstva. Svoj doprinos realizaciji časopisa dali su i ostali članovi uredništva: muzikološkinja dr Ira Prodanov Krajišnnik, dr Vesna Karin, sekretarica i mr Atila Kapitanj, višestruko nagrađivani dizajner u ulozi tehničkog urednika.

Časopis Zbornik radova Akademije umetnosti se nalazi u režimu otvorenog pristupa, tako da se članci mogu čitati i na sajtu Srpskog citatnog indeksa, a sve novosti u vezi sa njegovom aktivnošću mogu se od ove godine pratiti i na društvenim mrežama Fejsbuk i ResearchGate koja povezuje naučnike iz čitavog sveta. Od ove godine otvorena je mogućnost objavljivanja radova i na engleskom jeziku, te je u skladu sa tim formiran Međunarodni urednički odbor koji između ostalih čine: dr Ginter Berghaus sa Univerziteta u Bristolu i dr Tatjana Marković sa Univerziteta u Beču.

Zbornik radova Akademije umetnosti je naučni časopis koji izlazi jedanput godišnje od 2013. godine. Urednica prvog broja bila je dr Vesna Krčmar, a drugog i trećeg dr Manojlo Maravić.

Zbornik radova uskoro objavljuje poziv autorima za peti broj koji će biti štampan 2017. godine.

Slične vesti

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.