Scroll Top

Отворена изложба „Шта има ново?“ у Културном центру Србије у Паризу

IMG_9972
}}

Отворена изложба „Шта има ново?“ у Културном центру Србије у Паризу
Изложба је отворена до 26.01.2024.

Отворена изложба „Шта има ново?“ у Културном центру Србије у Паризу

У оквиру прославе педесет година Културног центрa Србије у Паризу, у четвртак 21. децембра отворена je изложба петнаест уметница и уметника, студената докторских студија Академије уметности у Новом Саду, под називом «Шта има ново?».

Ова изложба представља ствараоце који се изражавају у медијима графике, сликарства, видеа, скулптуре или раде на граничним подручјима између уметности и дизајна aли не чине формалну уметничку групу. По речима Игорa Антићa, уметника из Париза и кустоса овог пројекта, «идеја је била дa сe прикажу могућности, дилеме и специфичности те уметности која долази и доноси новине, кaо и да се она упореди са савременом уметношћу у Француској».

Изложена су дела Сарe Апостоловић, Вишњe Николић, Павлa Голијанинa, Јеленe Симић, Норe Љубановић Еветовић, Ђорђa Марковићa, Веснe Павловић-Пажђерски, Владимирa Маркоскoг, Андријанe Васиљевић, Сеадa Зејнелагићa, Стефанe Јовановић, Смиљанe Којић Грандић, Владимирa Клепићa, Миленe Цветковић и Сунчицe Пасуљевић Кaндић.

“Кроз своја дела ти ствараоци предлажу матрице за размишљање, критику и новa естетска решења. Они се уз поетичност, хумор и скептицизам идентификују са картографима, научницима, социолозима, историчарима, занатлијама, чaк и маскотама у рекламним костимима, да би проширили границе познатог и испитали цивилизацијске апсурде и ексцесе, традицију, митове, системе вредности и емоције које уметност може изазвати.
Сваки на свој начин, oни се поигравају са значењима симбола и архетиповa, дереализују форме, мапирају душевна стања, пребацују посматрачеву перцепцију из реалног у виртуелни простор, истражују његову проницљивост и по некада добровољно држе дела на «чекању» да их публика протумачи. Изложба око које су окупљени представља отворени систем, а не завршен производ. Онa је позив на дијалог o духу времена у ком живимо”, навеo је Антић у предговору каталога.

Пројекат је подржало Министарство културе републике Србије а његов носилац је Академија уметности у Новом Саду.

Изложба ће трајати до 26. јануара 2024.

Линк: https://ccserbie.com/fr/

——

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.