Scroll Top

ПОЗИВ МЕДИЈИМА НА КОНФЕРЕНЦИЈУ ЗА НОВИНАРЕ ПОВОДОМ ПОЧЕТКА ПРОЈЕКТА „ BIZARRE LOVE TRIANGLE. THE PUBLIC SCULPTURES OF NOVI SAD”

blog-pic3

ПОЗИВ МЕДИЈИМА НА КОНФЕРЕНЦИЈУ ЗА НОВИНАРЕ
ПОВОДОМ ПОЧЕТКА ПРОЈЕКТА „ BIZARRE LOVE TRIANGLE. THE PUBLIC SCULPTURES OF NOVI SAD”
Поштовани,
Позивамо Вас на конференцију за новинаре која ће се одржати у петак 3. октобра 2014. године са почетком у 13 часова у Мултимедијалном центру Академије уметности у Новом Саду, ул. Ђуре Јакшића 7, поводом почетка пројекта „Bizarre Love Triangle. The Public Sculptures of Novi Sad” који се финансира средствима International Visegrad Fund-а са седиштем у Братислави, Словачка.
Носилац пројекта је Академија уметности у Новом Саду, а партнери на пројекту су Универзитет уметности у Познану из Пољске, Академија уметности Банска Бистрица из Словачке и Универзитет у Печују, Факултет за музичке и визуелне уметности из Мађарске.
Пројекат„Bizarre Love Triangle. The Public Sculptures of Novi Sad” представља иницијативу уметника и студената академија уметности (из земаља ЕУ) ка проблемском промишљању и деловању у актуелној пракси неодговорног урбаног планирања и ка анализи јавне скулптуре у простору града, са посебним освртом на случај Новог Сада и проблем постављања скулптура упитних естетских вредности као и њиховог лошег позиционирања на подручју града. Основни циљ пројекта јесте анализа одређене проблематике, критичко сагледавање, креативно промишљање као и стварање предлога за алтернативни дизајн простора и успостављање добре праксе урбаног планирања града Новог Сада уз помоћ 15 уметника из 4 различите земље: Мађарске, Пољске, Словачке и Србије. Учесници из земаља В4 групе доприносе својим специфичним искуством у области урбаног планирања тј. коресподенцији урбане архитектуре и јавне скулптуре на подручју својих градова: Печуја, Познана и Банске Бистрице и пореде их са случајем Новог Сада. Избор ових градова условљен је њиховом сличним архитектонским обележјима. Надаље, учесници ће представити примере добре праксе, али и анализирати проблематику функционисања јавне скулптуре у простору са којима се суочавају у својим градовима. Планиране активности у оквиру овог пројекта су: радионица на одређену тему (интерактивна предавања разних експерата из Новог Сада, анализа и активно учешће свих учесника), завршна изложба студентских радова и публикација на енглеском и српском језику.
Окупљање младих уметника из поља уметности, из земаља Европске уније и локалне заједнице, у дијалогу са независним стручњацима уметничке праксе града Новог Сада, резултираће различитим мишљењима и искуствима која би требала да послуже као платформа за дијалог на исту тему, али из угла стручњака из других области: архитектуре, урбанизма, теорије уметности, а посебно за укључивање у дијалог институција локалне самоураве и надлежног министарства које ствара и уређује системе који су у функцији избора и постављања јавне скулптуре. Посебан циљ пројекта је подизање њихове свести и одговорности као и наглашавање саме улоге стручњака у том процесу.

На конференцији за новинаре ће говорити проф. Босиљка Зиројевић Лечић, шеф Департмана ликовних уметности (АУНС), такође координатор и аутор пројекта; проф. Синиша Бокан, продекан Академије уметности; проф. Мирослав Шилић, учесник и предавач у оквиру пројекта, као и студенти Академије уметности у Новом Саду. Конференцију ће водити Бојана Борковић, сарадник за маркетинг и међународну сарадњу Академије уметности у Новом Саду и администрато пројекта.
За више информација можете се обратити Бојани Борковић на број тел. 064 81 33 804, или путем мејла на bojana.borkovic@uns.ac.rs или akademijaumetnostinovisad@gmail.com.

www.bizarrelovetriangle.akademija.uns.ac.rs

 

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.