Пројекат – РАЗЛИКЕ

Razlike 2017
}}

Пројекат – РАЗЛИКЕ
Петак, 16. јун 2017. године у 22.00 часа
СКЦ ФАБРИКА
Булевар Деспота Стефана 5
Нови Сад

Већ традиционално у оквиру Завршне изложбе радова студената Департмана ликовне уметности представља се и пројекат “Разлике” у СКЦ Фабрика у петак, 16. јуна 2017. са почетком у 22 часа.

Пројекат Разлике настао је 2005. године у тежњи да окупи заинтересоване професоре и студенте Академије уметности у Новом Саду како би заједнички истраживали области социјалне, економске, културне и политичке вредности „разлика”.

Овај својеврсни уметнички пројекат, отворен је за креативни судар различитих и другачијих уметничких, друштвених, социјалних и политичких форми изражавања.

Основа пројекта заснива се на идејном концепту Микеланђела Пистолета дефинисаног текстом  Progeto Arte (Art Project) и пројектом Love Difference (Волети разлике).

Реализација пројекта се одвија на годишњем нивоу, активно кроз дискусије, обиласке одређених дестинација и изложбе ангажованих професора и студената учесника.

Сви учесници се могу изразити кроз излагачке и теоретске садржаје који обухватају савремену уметничку праксу. Принципи пројекта су: направити искорак из оквира класичних медија, занемарити круту академску поделу ликовних дисциплина и створити интердисциплинарну и експерименталну акцију код учесника. Пројекат тежи да артикулише и подстакне очување разлика.

Значај пројекта Разлике заснива се на својеврсном сједињавању свих уметничких области – категорија, на учествовању сва три департмана Академије уметности и њиховој међусобној интеракцији. Пројекат на тај начин тежи да обухвати и допуни едукативне елементе, потребне за развој стваралачке способности. Током периода реализације пројекта, ствара се амбијент који кроз анализу, дијалоге и креативне садржаје елиминише дистанце и подстиче истицање разлика.

Значај пројекта потврђују и институције које су подржале његову реализацију у претходном периоду. Пројекат Разлике Академије уметности у Новом Саду до сада је реализован у сарадњи са следећим институцијама: Музеј савремене уметности Војводине, Српско народно позориште; „Новкабел”; Галерија Подрум; Студентски културни центар Нови Сад; Универзитетска библиотека „Светозар Марковић” Београд; Савремена галерија, Зрењанин; Галерија умјетнина града Славонског Брода, Галерија Ружић, Хрватска; Cinema City интернационални филмски фестивал, Нови Сад; Умјетничка академија у Осијеку, Хрватска; Културни центар Инђија; Археолошки локалитет Царска палата Сирмијума, Сремска Митровица.

Сличне вести