Scroll Top

Дан Академије уметности – завршна изложба радова студената Департмана ликовних уметности “Уметности у доба короне”

likovni izlozba opet
}}

Дан Академије уметности
Завршна изложба радова студената Департмана ликовних уметности “Уметности у доба короне”

Завршна изложба радова студената Департмана ликовних уметности под називом “Уметност у доба Короне” генерација 2016 – 2020. уприличена је у Музеју савремене уметности Војводине.

Каталог радова можете погледати ОВДЕ.

Ова, 2020. година остаће запамћена као изузетна. Година у којој смо били суочени, и даље смо, са нечим до сада непојмљивим и непознатим. Оно што је у почетку изгледало као синопсис научно-фантастичног филма, постала је наша нова реалност, која тражи од свих да се прилагоде, промене и савладају нове изазове. Изложба која је пред вама је резултат рада неубичајеног за уметничке академије. Уметност тражи непосредну комуникацију, тренутке у којима мисао неометано тече у комуникацији, тренутке у којима се спонтано рађају нове идеје. Уметност тражи плодно окружење у коме ће кроз пријатељске разговоре, али и такмичење, тражити нове путеве свог оспољења. Овог пута, имали смо посредника, глобалну интернет мрежу, која нас је спајала и исто толико раздвајала. Удаљени једни од других, а опет на истом задатку, тражили смо начин да се изразимо, да будемо креативни, будни и на висини захтева које нам уметност намеће.

У овој години, поред установљених дисциплина Сликарства, Вајарства и Графике, нешто новијих Графичког дизајна, Фотографије и Нових ликовних медија, по први пут имамо завршене студенте из области Илустрација и Дизајн ентеријера. Први циклус, који је окончан, започет је 2016. године уписом прве генерације студента који су се одважили да започну студије на потпуно новим студијским програмима. Најтеже је бити први, и управо су они крчили пут за наредне генерације. Ово проширење делатности Академије уметности у правцу примењених уметности и дизајна представља одговор на захтеве вре мена и интересовања које постоји међу генерацијама завршених средњошколаца.

Нико не може са сигурношћу да каже колико ће стање прозроковани пандемијом Цовид19 по трајати, и која је то нова реалност у којој ћемо живети. Сасвим сигурно, права уметност ће пронаћи свој пут и биће онаква каква може једино да буде – слободна, храбра и нова. Истраживачки изазов који је пред нама изродиће неке нове форме и медије уметности, као и начине комуникације, при чему ће уметност, као и увек, задржати свој хумани карактер.

Проф. Мирослав Шилић, шеф Департмана ликовних уметности

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.