ДИЗАЈН ЕНТЕРИЈЕРА НА АКАДЕМИЈИ УМЕТНОСТИ

#

Дизајн ентеријера, модул у оквиру студијског програма основних академских студија Примењене уметности и дизајн, на Академији уметности Универзитета у Новом Саду

Дизајн ентеријера је модул у оквиру акредитованог четворогодишњег студијског програма Примењене уметности и дизајн. Према речима руководиоца студијског програма доц. мр Мирослава Шилића овај јединствени модул-програм на Универзитету у Новом Саду омогућава професионално и креативно бављење дизајном.

– Студенти имају прилику да креирају унутрашње просторе индивидуалних стамбених кућа, станова и ентеријере различитих јавних и пословних садржаја. Баве се адаптацијама и ремоделацијама постојећих објеката, урбаним дизајном, пројектовањем уникатног и индустријског намештаја – истиче доц. Шилић.

Поред ових основних дисциплина, деловање у простору је проширено областима сценографије, дизајна светла, дизајна изложби и изложбених простора, као и интердисциплинарним пројектима који обухватају ликовну уметност и архтектуру, уметност у јавном простору и слично, а управо ова мултидисциплинарност чини да студенти стекну и практична знања. Поред тога, програм пружа и теоретска сазнања из историје и теорије ликовних и примењених уметности, друштвено хуманистичких и техничких наука.

– Уже стручна настава је базирана на принципу пројектних задатака која прате теоретска предавањима о односу облика и простора, законима перцепције, функционалне организације простора, материјализације архитектонских објеката, одрживим и енергетски ефикасним материјалима, о друштвеној улози дизајна и његовом месту у култури и савременом стваралаштву – наводи доц. Шилић.

Шефица Департмана ликовних уметности проф. Босиљка Зиројевић Лечић каже да модул Дизајн ентеријера  пружа могућност студентима да бирају изборне предмете по својим личним афинитетима и тако стекну сазнања о другим областима уметности и дизајна.

– На пример, студент који је похађао изборну групу психолошких, педагошких и методичких предмета и стекао 36 ЕСПБ из те области, има предуслов да се уз завршене мастер академске студије бави педагошким радом у основном и средњошколском образовању – истиче проф. Зиројевић Лечић.

По завршетку студија, студентима су отворена врата на тржишту и они  су оспособљени за самостално деловање у дизајнерским и архитектонским студијима, институцијама културе, медијима или у оквиру сопствене праксе, као и да наставе школовање на другом и трећем степену академских студија (мастер академске студије и докторске студије).

 

Више информација на сајту: www.dizajn.akademija.uns.ac.rs

Фотографија – рад студенткиње Ање Миливојевић

Сродне вести