Scroll Top

ДИЗАЈН ЕНТЕРИЈЕРА НА АКАДЕМИЈИ УМЕТНОСТИ

Foto-za-dizajn-enterijera

Дизајн ентеријера, модул у оквиру студијског програма основних академских студија Примењене уметности и дизајн, на Академији уметности Универзитета у Новом Саду

Дизајн ентеријера је модул у оквиру акредитованог четворогодишњег студијског програма Примењене уметности и дизајн. Према речима руководиоца студијског програма доц. мр Мирослава Шилића овај јединствени модул-програм на Универзитету у Новом Саду омогућава професионално и креативно бављење дизајном.

– Студенти имају прилику да креирају унутрашње просторе индивидуалних стамбених кућа, станова и ентеријере различитих јавних и пословних садржаја. Баве се адаптацијама и ремоделацијама постојећих објеката, урбаним дизајном, пројектовањем уникатног и индустријског намештаја – истиче доц. Шилић.

Поред ових основних дисциплина, деловање у простору је проширено областима сценографије, дизајна светла, дизајна изложби и изложбених простора, као и интердисциплинарним пројектима који обухватају ликовну уметност и архтектуру, уметност у јавном простору и слично, а управо ова мултидисциплинарност чини да студенти стекну и практична знања. Поред тога, програм пружа и теоретска сазнања из историје и теорије ликовних и примењених уметности, друштвено хуманистичких и техничких наука.

– Уже стручна настава је базирана на принципу пројектних задатака која прате теоретска предавањима о односу облика и простора, законима перцепције, функционалне организације простора, материјализације архитектонских објеката, одрживим и енергетски ефикасним материјалима, о друштвеној улози дизајна и његовом месту у култури и савременом стваралаштву – наводи доц. Шилић.

Шефица Департмана ликовних уметности проф. Босиљка Зиројевић Лечић каже да модул Дизајн ентеријера  пружа могућност студентима да бирају изборне предмете по својим личним афинитетима и тако стекну сазнања о другим областима уметности и дизајна.

– На пример, студент који је похађао изборну групу психолошких, педагошких и методичких предмета и стекао 36 ЕСПБ из те области, има предуслов да се уз завршене мастер академске студије бави педагошким радом у основном и средњошколском образовању – истиче проф. Зиројевић Лечић.

По завршетку студија, студентима су отворена врата на тржишту и они  су оспособљени за самостално деловање у дизајнерским и архитектонским студијима, институцијама културе, медијима или у оквиру сопствене праксе, као и да наставе школовање на другом и трећем степену академских студија (мастер академске студије и докторске студије).

 

Више информација на сајту: www.dizajn.akademija.uns.ac.rs

Фотографија – рад студенткиње Ање Миливојевић

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.