Doktorski umetnički projekat „ Analogni procesi: slikarstvo kao pluralna umetnička praksa“

Plakat Lidija doktorat 1
}}

Doktorski umetnički projekat
„Analogni procesi: slikarstvo kao pluralna umetnička praksa“
Prof. Lidija Marinkov Pavlović
16 novembra 2018. godine u 20.00
Ostavinska galerija
Kraljevića Marka 8
Beograd

Izložba – doktorski umetnički projekat „ Analogni procesi: slikarstvo kao pluralna umetnička praksa“, prof. Lidije Marinkov Pavlović biće svečano otovrena u petak, 16. novembra 2018. sa početkom u 20 časova u Ostavinskoj galeriji u Beogradu.

Izložba je za sve zainteresovane otvorena do 22. novembra 2018.

Izložba Lidije Marinkov Pavlović predstavlja sastavni deo doktorskog umetničkog projekta pod nazivom Analogni procesi – slikarstvo kao pluralna umetnička praksa. Reč je o umetničkom istraživanju u čijem fokusu je razmatranje i predočavanje promena koje se dešavaju sa tradicionalnim slikarskim medijem, njegovim jezikom i procedurama, a pod uticajem savremenih tehnologija i novih medija.

Osnovni problemski tokovi istraživanja akcentovani su preko sintagme analogni procesi koja istovremeno referira na sličnost, pripadnost određenom obrascu ili pravilu, ali i na reprezentacijske obrasce uopšte, odnosno na „sive zone“ kontinuiranih promena vrednosti čije okvire je teško sa pouzdanošću odrediti. U terminološkim određenjima koja potiču iz oblasti informatičkih tehnologija, analogni procesi su suprotstavljeni digitalnim jer omogućuju postavljanje beskonačnog broja međuvrednosti koje ne mogu biti apsolutno i precizno definisane. U tom smislu, slikarstvo se aktuelizuje kao umetnička praksa koja može da uključi pluralne vrednosti, reflektuje kontinuirane promene i koja upravo stoga, kao naličje sličnosti i podudarnosti, uvodi važno pitanje razlike i razlikovanja. Drugim rečima, svaka slika slikarstva je sličnija bilo kojoj drugoj slici slikarstva, nego modelu ili predložku po kojem je naslikana.

Izložba obuhvata slikarske radove koji su nastali na osnovu prethodnih, digitalno generisanih predložaka, štampane digitalne predložke, objekate i manje intervencije/audio i video instalacije u neposrednom kontekstu pojedinih radova.

 

 

 

 

Slične vesti

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.