Scroll Top

FENICE – Академско партнерство за развој вештина у културним и креативним индустријама

Fenice_Logo_web
}}

FENICE – Академско партнерство за развој вештина у културним и креативним индустријама

Културне и креативне индустрије (CCI) препознате су у Европи по брзој апсорпцији нових знања, иновативних процеса, модела и технологија. Оне имају и велику улогу у подстицању иновацијама у многим другим секторима. Културним и креативним индустријама је потребна истинска интеракција између различитих поља истраживања и образовања на начин који ће подржати не само нов поглед на читаву oбласт усмерен ка валоризацији креативне економије, веће и неговати боље разумевање културних и креативних индустрија као „светионика“ инклузивног друштва заснованог на знању.

Културне и креативне индустрије зависе од услова у региону, развијају се на основу локалних ресурса и доносе додатну вредност стварањем радних места на локалном и регионалном нивоу. Међутим, културне и креативне индустрије су један од сектора који су највише погођени пандемијом, те су за њихов опоравак и одрживост потребне координисане акције свих заинтересованих страна.

Да би оценили позитивне ефекте културних и креативних индустрија на локалну и регионалну економију и идентификовали могућности развоја, пет академских и истраживачких институција покренуло је Ерасмус+ пројекат под називом ФЕНИЦЕ: Подстицање предузетништва и иновација у културним и креативним индустријама кроз интердисциплинарно образовање.

Институције у пројекту су: Универзитет за менаџмент у Варни (Бугарска), Грчка академска мрежа из Атине (Грчка), Национални уметнички универзитет из Букурешта (Румунија), Универзитет Портукаленс из Порта (Португал) и Универзитет у Новом Саду (Србија).

Циљ пројекта је ФЕНИЦЕ побољшавање квалитета и релевантности образовања за културне и креативне индустрије усмеравањем пажње на нетехнолошке иновације створене у оквиру креативне економије у земљама партнерима.

План је да се циљ оставит:

– разменом искустава из истраживања и најбољих пракси у области менаџмента и предузетништва за креативне индустрије у циљу прилагођавања образовања потребама креативне економије, иновација и одрживости;

– сарадњом наставног особља из области бизниса/економије, уметности, културног наслеђа, ИТ-а и медија у креирању иновативних наставних програма;

– обликовањем академског и пословног партнерства за промоцију инкубације, покретања предузећа и предузетништва у културним и креативним индустријама у локалним заједницама.

Пројекат ФЕНИЦЕ траје од новембра 2020. до октобра 2022.

Више информација о пројекту можете наћи на интернет страници пројекта www.fenice-project.eu , а рад пројекта може да се пратити на друштвеној мрежи Facebook: #FENICE.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.