Scroll Top

Филмски фестивал „Обнова“

Obnova logo
}}

Филмски фестивал „Обнова“
Од 2. до 5. септембра 2021.
Каледиоскоп културе
Креативни Дистрикт – Велики Лиман
Кинеска четврт

Филмски фестивал „Обнова“ који организују наши студенти одржава се од четвртка 2. до недеље 5. септембра у Креативном дистрикту „Велики Лиман“ (Кинеска четврт) у Новом Саду у оквиру Каледиоскопа културе.
На другом по реду фестивалу, организатори су се потрудили да у оквиру три сцене; “Обнова”, “Колосек” и “Погон”, уприличе изврстан програм који ће се спектакуларно затворити у недељу од 19.30 сати премијером филма “Тома” у режији Драгана Бјелогрлића.

На главној бини под називом “Обнова” биће приказана три ремастеризована класика које публика изузетно добро познаје и радо им се враћа, нарочито када се пуштају на великом платну; “Маратонци трче почасни круг”, “Варљиво лето 68” и “Лепота порока”.

На сцени под називом “Колосек” публика ће имати прилику да прати документарни програм, те премијерно погледа филм “Деи Лечи”, причу о новосадским авангардистима Драгољубу Павлову и Бори Виторцу. Филм Горана Радовановића “Случај Макавејев или процесс у биоскопској сали” одаје почаст колеги Душану Макавејеву и у фокус ставља његово најконтроверзније остварање и околности под којима су “WР: Мистерија организма” забрањена за приказивање.

Фестивал ће имати екслузивну прилику да на истој сцени угости легендарног познатог филмског сценографа Миљена Кљаковића Креку који је своју каријеру развијао и у Холивуду, а који долази са својим пријатељем Слободаном Иветићем, редитељем документарног филма “Крека: ловац на снове”.

На сцени “Погон” која је орјентисана ка нашим најмлађим суграђанима, публика ће, између осталог, први пут на великом платну у Новом Саду моћи да погледа последњи филма Горана Паскаљевића “Упркос магли”. Као и најбољи европски филм “Мој брат јури диносаурусе” и остварење “Дечији осмех” припремљен у оквиру кино секције у ОШ “ Петефи Шандор” коју је дуги низ година водио проф. др Шандор Шетало са Академије уметности Нови Сад.
На сцени “Погон” приказиваће се и филмови младих ствараоца, односно ревија студентских филмова са уметничких академија из Скопља, Сарајева, Загреба и Новог Сада.
Идеја филмског фестивала “Обнова” је да пројекцијама класичних и модерних филмова, у аутентичном простору, понуди гледаоцима различитих старосних група прилику да се упознају са вредностима старих филмова, али и да спознају нове трендове у кинематографији.

Фестивал је подржан од стране Фондације “Нови Сад – европска престоница културе”, Академије уметности Нови Сад и биоскопа “Арена Синеплекс”.

Улаз на све пројекције је бесплатан, а детаљан програм фестивала можете погледати ОВДЕ. 

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.