Scroll Top

Преминуо новосадски редитељ Воја Солдатовић

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
}}

Преминуо новосадски редитељ Воја Солдатовић

Новосадски позоришни редитељ Војислав Солдатовић преминуо је у четвртак, 22. јула, у 75. години живота. Рођен је 1945. године у Новом Саду. Предавао је на Академији уметности Нови Сад до 2006/2007. године.

Солдатовић је имао богату, вишедеценијску успешну каријеру у региону и у свету – режирао је више од 160 представа. Током дугогодишње сарадње са радијским и телевизијским кућама у Новом Саду, Љубљани и Марибору реализовао је готово 200 режија.
Од 1967. до 1971. био је члан Српског народног позоришта, а потом је наредних 20 година био редитељ Словенског народног гледалишча у Марибору.

Деведесетих је радио у Позоришту младих у Новом Саду, где је шест и по година био управник, који је успоставио Велику сцену. Од 1999. године, након обимног режисерског рада, постаје стални редитељ Опере Српског народног позоришта.

Понекад се и сам хватао у коштац са глумачким задацима, радио је сценографије и скице костима, па чак и музику за сопствене представе. Преводио је, писао и објављивао текстове у новосадским листовима, режирао је на радију и телевизији.

Вишеструко је награђиван за свој рад. Између осталог, добитник је Боришникове награде у Марибору 1971. године, две награде Златни смијех у Загребу 1988. године, награде за режију на Сусрету војвођанских позоришта 1997. године, Златне медаље “Јован Ђорђевић” 2000. године, награде Искра културе 2002. године итд.

Године 1993. добио је Октобарску награду Града Новог Сада.

Време и место сахране биће накнадно саопштени.

Фото: Ненад Богдановић

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.