Scroll Top

Oдржан уметнички апикомплекс институција српске Aтине на Светски дан пчела

UmetnickiAntikompleksDanPcela_BLU-026
}}

 Oдржан уметнички апикомплекс институција српске Aтине  на Светски дан пчела

Oдржан уметнички апикомплекс институција српске Aтине на Светски дан пчела

„Ово је била ретка прилика да заједно раде два департмана, Департман ликовних и примењених уметности и Департман драмских уметности. Наша је жеља да таквих могућности има што више“ изјавила је проф. Босиљка Зиројевић, уживајући у инсталацијама својих студената и студенткиња обавијеним у музику пчела која ће се од 20. до 27. маја свакодневно разливати по простору централног степеништа Матице српске.

Пројектом „Пчела радилица: Хармонија и геометрија, кроз in-situ радове и звучне инсталације, у сарадњи студената и студенткиња са два департмана Академије уметности, истраживала се симболика пчела и њихова повезаност са културом и идентитетом, обележавајући  истовремено 160 година пресељења Матице српске у Нови Сад и 50 година постојања Академије уметности.  Овако конципирана уметничка инсталација представља сарадњу студената и студенткиња Академије уметности – са Департмана музичке уметности и Департмана ликовних и примењених уметности, под менторством редовних професорки Александре Вребалов и Босиљке Зиројевић Лечић, а на иницијативу Фондације „Лаза Костић“.

У изабраном простору Матице српске, уметнички објекти и звучни сегменти инспирисани симболиком пчела, промишљани су и реализовани са визијом да ненаметљиво утичу на нови начин интеракције посетилаца са простором. Као спој уметности, историје, културе и природе, овакав концепт обогаћује културну сцену и промоцију свести о културном, друштвеном и биодиверзитету. Славна композиторка, проф. Александра Вребалов је звучним инсталацијама својих студената  и студенткиња пожелела свим присутнима у Матици српској и онима који у њу долазе послом, пружи атмосферу мира, рада, организације, слоге, свега онога што карактеристише пчелу, и тако обавије посетиоце Матице српске атмосфером која влада на сваком добро организованом, сложном пчелињаку. Посебно благотворно делује и мирис воска од којег је стручно направљено воштано саће, постављено  изнад  централних степеница на главном улазу у Матицу српску.

Уметници и уметнице који су са својим радовима учествовали у реализацији уметничке инсталације у оквиру пројекта „Пчела радилица: Хармонија и геометрија” су: Мирјана Миловановић, Владимир Сарић, Филип Најдановић, Нађа Чајкаш, Сара Спасојев и Теодора Максимовић. Звучне сегменте урадили су Димитрије Бељански и Алексеј Мрдаковић.

 

 

По узору на пчеле

„По узору на пчеле, која је пример савршене слоге, енергији кошнице коју производи сама и по пожртвовању, тако су и све учеснице уметничког апикомплекса, у савршеној слози,  произвеле „музичку изложбу“ сопственим, али  умреженим енергијама, обједињујући све у једну. Фондација „Лаза Костић“ је, попут прополиса, повезала и увезала кошницу Матице српске, врсне професорке – пчелице извиђачице обишле су „пашу“ и дале стручне координате својим студентима и студенткињама, да би, попут пчелица  радилица, изврцале свака свој, потпуно уникатни  мед. Учешће Музеја пчеларства „Живановић” дало је још једну димензију овом пројекту, подсећајући на чињеницу да је др Јован Живановић (1841-1916), пријатељ Лазе Костића, истакнути члан Матице српске, био и оснивач модерног пчеларства у Србији“, открила је Марина Милић Радовић.

„Уметнички апикомплекс” наставља необичне укрштаје пчеле, Матице српске и Академије уметности у Новом Саду, које је Фондација „Лаза Костић” премијерно покренула антологијом „Пчелојављење“ 2018, а затим „Пчелојављењем у музици” 2022. године. Тада су сопранке Радослава Воргић Журжован и Памела Киш Игњатов, уз реномираног пијанисту Џулијуса Дрејка из Лондона, премијерно у Матици српској извеле композиције Доротее Вејновић и Љубомира Николића, на тему пчеле, кроз својеврсни „медоносни укрштај”  у директном преносу са Шекспировим институтом у Стратфорду.

Фотографкиња  у оквиру пројекта: Милана Милованов, студенткиња АУНС

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.