Scroll Top

Изложба Ђорђа Одановића “Доломити – ратни албум”

Izlozba Đorđe Odanović 1
}}

Изложба Ђорђа Одановића
“Доломити – ратни албум”
Уторак, 13.02.2018. у 19:30
GOETHЕ Институт Београд
Кнез Михаилова 50

Изложба проф. Ђорђа Одановића са Катедре за фотогорафију биће свечано отоврена у уторак, 13. фебруара 2018. са почетком у 19:30 часова у Goethe институту Београд који се налази у Кнез Михаиловој бр. 50.

Изложба под називом “Доломити – ратни албум” је кратка сторија о непознатом ратнику, специфичном истраживачу, проналазачу лепоте природе унутар великог ратног сукоба и страдања. Дивити се величанствености природе у таквом тренутку, свакако постаје посебна психолошка категорија, ван домашаја идеолошких схватања и предрасуда.

Данас, после стотину година такав документ оживљава успомене на запостављена места историјског сећања, која добијају на значају, постају исказ о стварности, а сам чин снимања говори о постојању једне емотивно менталне рефлексије.

Врхови Доломита су места која сведоче о стању колектива, посебно појединца, о његовом поимању живота у сусрету са лепотом, која је у потпуној супротности са ратним разарањима тих година 1915/1916.

У тренуцима када нестају животи, настају фотографије. Пажљиво сложене у „ратни албум“, сведоче о вечитој борби, добра и зла, када лепота постаје непролазна животна чињеница. Користећи тај албум као полазиште за свој рад, неумитно праћен емотивним набојем, уметник наставља невербалну, али креативну комуникацију са непознатим ратником минулих ратова.

Ђорђе Одановић (рођ. 1956), дипломирао на Факултету примењених уметности у Београду, одсек фотографије, где је и магистрирао 2002. године.Од 2011. године предаје на Академији уметности у Новом Саду у звању редовног професора. Остварио је 25 самосталних изложби и око 100 групних изложби у Србији и иностранству. Члан је УЛУПУДС-а и УЛУС-а.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.