Изложба “Inflate” студента треће године Лукe Стојановић

OДНОС ИЗМЕЂУ МЕДИЦИНСКЕ ЕТИКЕ И МЕДИЈСКЕ ЕСТЕТИКЕ

Изложба “Inflate” студента треће године Лукe Стојановић на Катедри за Нове ликовне медије Aкадемије уметности је серија дигиталних принтова и видео анимација провучена кроз призму поп-културе и једног од негативних аспеката наше савремености – изражене и пренаглашене естетске хирургије. Изложба ће бити отворена 19. јануара 2016. у Оwl клубу са почетком у 19:30 часова.

Пропитујући однос између медицинске етике и медијске естетике, изложба “Inflate” осврће се на критику пластичне хирургије, промену културних идентитета и популарне “фолк”-културе. Полно недефинисана, шаблонска и напумпана тела постављају се у виртуелне, 3D рендероване просторе које опонашају атмосферу Хокнијевих (David Hоcкnеy) платна.

Међутим, за разлику од Хокнијевих приказа осунчаних субурбаних америчких вила у којем се представља свакодневица калифорнијског друштва, отмене виле, дворишта и базени на нашим просторима представљају приказ луксуза који се најчешће повезује са извођењем медијског спектакла. На тај начин, деперсонализована и надувана виртуелна тела доводе се у коресподенцију са пренаглашеним и шареним душецима, гуменим бананама, стилским еклектицизмом новоизграђених вила и мегаломанским базенима.

Лука Стојановић бави се новомедијском уметничком праксом у форми анимације, фотографије и видеа у којима често помера границе између уметности и популарне медијске културе.  Oд 2015. године излаже и сарађује са различитим уметницима и уметничким иницијативама. У склопу програма Ерасмус+, од фебруара 2017. године, биће гост студент на Универзитету у Гранади (Шпанија), на Факултету лепих уметности.

Изложбе: 2015/2016 – Пројекат Разлике, Студентски културни центар ФАБРИКА, Нови Сад; 2016 – Органи и организми, Музеј савремене уметности, Нови Сад; 2016 – Ј’адоrе lеs sports, самостална изложба, Галерија Партизан, Шок Задруга, Нови Сад/Петроварадин; 2016 – Stop City, интернационална радионица и изложба, Петроварадинска тврђава, Нови Сад/Петроварадин; 2016 – Pop-up изложба Кеш, колица, шмекерица, Галерија Трафика, Нови Сад.

O Owl клубу

Оwl клуб је започела програм излагачке праксе током којег ће бити приређене самосталне изложбе студената Академије уметности у Новом Саду. Излагачки програм замишљен је као место сусрета најмлађе генерације уметника са циљем да се укаже на најновију продукцију, те да се кроз финансијску и медијску подршку омогући студентима реализација индивидуалних и/или колективних пројеката.

Младим уметницима омогућена је продукција и изведба досада нереализованих радова и искорак изван стриктно институционалних галерија и уметничких факултета, док се клуб-галерија у том погледу поставља као неформални друштвени и културни центар.

Продукција савремене уметности односи се на све видове уметничког изражавања у најширем смислу: сликарство, вајарство, графика, фотографија, дизајн, видео, инсталација, итд. Након прве серије изложби планиран је и конкурс за излагање и продукцију уметничких пројеката, на којем ће студенти Академије уметности у Новом Саду бити у могућности да приложе своје идеје и радове.

 

Сличне вести