Scroll Top

Изложба “Inflate” студента треће године Лукe Стојановић

Luka Stojanovic

OДНОС ИЗМЕЂУ МЕДИЦИНСКЕ ЕТИКЕ И МЕДИЈСКЕ ЕСТЕТИКЕ

Изложба “Inflate” студента треће године Лукe Стојановић на Катедри за Нове ликовне медије Aкадемије уметности је серија дигиталних принтова и видео анимација провучена кроз призму поп-културе и једног од негативних аспеката наше савремености – изражене и пренаглашене естетске хирургије. Изложба ће бити отворена 19. јануара 2016. у Оwl клубу са почетком у 19:30 часова.

Пропитујући однос између медицинске етике и медијске естетике, изложба “Inflate” осврће се на критику пластичне хирургије, промену културних идентитета и популарне “фолк”-културе. Полно недефинисана, шаблонска и напумпана тела постављају се у виртуелне, 3D рендероване просторе које опонашају атмосферу Хокнијевих (David Hоcкnеy) платна.

Међутим, за разлику од Хокнијевих приказа осунчаних субурбаних америчких вила у којем се представља свакодневица калифорнијског друштва, отмене виле, дворишта и базени на нашим просторима представљају приказ луксуза који се најчешће повезује са извођењем медијског спектакла. На тај начин, деперсонализована и надувана виртуелна тела доводе се у коресподенцију са пренаглашеним и шареним душецима, гуменим бананама, стилским еклектицизмом новоизграђених вила и мегаломанским базенима.

Лука Стојановић бави се новомедијском уметничком праксом у форми анимације, фотографије и видеа у којима често помера границе између уметности и популарне медијске културе.  Oд 2015. године излаже и сарађује са различитим уметницима и уметничким иницијативама. У склопу програма Ерасмус+, од фебруара 2017. године, биће гост студент на Универзитету у Гранади (Шпанија), на Факултету лепих уметности.

Изложбе: 2015/2016 – Пројекат Разлике, Студентски културни центар ФАБРИКА, Нови Сад; 2016 – Органи и организми, Музеј савремене уметности, Нови Сад; 2016 – Ј’адоrе lеs sports, самостална изложба, Галерија Партизан, Шок Задруга, Нови Сад/Петроварадин; 2016 – Stop City, интернационална радионица и изложба, Петроварадинска тврђава, Нови Сад/Петроварадин; 2016 – Pop-up изложба Кеш, колица, шмекерица, Галерија Трафика, Нови Сад.

O Owl клубу

Оwl клуб је започела програм излагачке праксе током којег ће бити приређене самосталне изложбе студената Академије уметности у Новом Саду. Излагачки програм замишљен је као место сусрета најмлађе генерације уметника са циљем да се укаже на најновију продукцију, те да се кроз финансијску и медијску подршку омогући студентима реализација индивидуалних и/или колективних пројеката.

Младим уметницима омогућена је продукција и изведба досада нереализованих радова и искорак изван стриктно институционалних галерија и уметничких факултета, док се клуб-галерија у том погледу поставља као неформални друштвени и културни центар.

Продукција савремене уметности односи се на све видове уметничког изражавања у најширем смислу: сликарство, вајарство, графика, фотографија, дизајн, видео, инсталација, итд. Након прве серије изложби планиран је и конкурс за излагање и продукцију уметничких пројеката, на којем ће студенти Академије уметности у Новом Саду бити у могућности да приложе своје идеје и радове.

 

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.