Scroll Top

Мастер изложба фотографија “Никада ме не видиш са места одакле ја гледам у тебе” Луне Јовановић

Luna-Jovanovic-SULUV-galerija-2022.-Dvojnik-Copy-1024x684
}}

Мастер изложба фотографија “Никада ме не видиш са места одакле ја гледам у тебе”
Луна Јовановић
Галерија СУЛУВ
26.09.2022. у 20.00

У понедељак, 26. септембра, у 20 часова, у Галерији СУЛУВ, биће отворена мастер изложба „Никада ме не видиш са места одакле ја гледам у тебе“ студенткиње мастер студије фотографије Луне Јовановић. Посетиоци ће изложбу моћи да погледају до 7. октобра 2022.

У серији фотографија “Никада ме не видиш са места одакле ја гледам у тебе,” ауторка користи различите могућности читања појма Das Unheimliche (митолошке, психоаналитичке, филозофске) као полазну тачку за визуелну интерпретацију. Превод немачке речи Das Unheimliche на српски језик није у потпуности могућ, али постоји неколико решења која су најчешће заступљена у литератури: зачудно, узнемирујуће, нелагодно, језовито. Сам феномен репрезентован је динамиком коју креира однос пејзажног простора и људске фигуре.

Фотографије испитују границу скривеног и разоткривеног, спознатљивог и неспознатљивог, баш попут значења Das Unheimliche које обухвата контрадикторност истовремено скривеног и блиског аспекта некога или нечега разоткривеног у свом зачудном и, суштински, непознатом облику. Рад се бави погледом у контексту немогућности потпуног и веродостојног увида у начин на који неко или нешто гледа или бива гледан, али и питањем: ко или шта може да види ? Обзиром да је успостављен однос између пејзажног простора и субјекта, пејзаж је третиран као субјективност за себе – он готово да постаје ничеански амбис који узвраћа поглед и ступа немушту интеракцију са људском фигуром.

Луна Јовановић, завршила је основне студије на Катедри за фотографију на Академији уметности у Новом Саду (2013), мастер студије на интердисциплинарним студијама на Универзитету уметности у Београду (2015), на одсеку Теорија уметности и медија. Приредила је седам самосталних изложби, а учесница је на бројним колективним изложбама у Србији и иностранству. Двоструки је стипендиста фонда Доситеја за младе таленте Републике Србије, те добитница фотографске награде Меморијал Драгољуб Тошић (2009). Активно се бави примењеном фотографијом као оснивач фотографског студија “Интуит”, а уметнички рад тренутно заснива на фотографији.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.